Hogyan és hova utazhatunk a nyáron?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A szárazföldi, vízi és légi közlekedés egyaránt átalakuláson megy most keresztül. Megnyitottak a határok, foglalhatjuk az utakat, szervezhetjük a család és barátlátogatásokat, nyaralásokat. Milyen feltételekkel és hova utazhatunk jelen pillanatban? Mi vár ránk a reptéren a terminálba való érkezéstől a leszállásig?

A Kormány a 282/2020. (VI.17.) rendeletével a veszélyhelyzetet 2020. június 18-al megszüntette, és a 283/2020. (VI.17.) Kormányrendelet által kihirdetett járványügyi készültség időszakára vonatkozó utazási korlátozásokat a 291/2020. (VI.17.) Kormányrendeletben rögzítette. Nincs karanténkötelezettsége a magyar állampolgároknak, ha az Unió bármely tagállamából, Svájcból, Norvégiából, Lichtensteinből, Szerbiából, Izlandról érkeznek haza, és ezen országok állampolgárai is szabadon beléphetnek Magyarországra. A magyar állampolgárok az Egyesült Királyságból is beléphetnek karantén elrendelése nélkül, a britek számára viszont továbbra is beutazási korlátozás van érvényben.

A Budapest Airport közleménye szerint míg tavaly áprilisban 1.300.000 utast kezeltek, ez idén ugyanekkor 10.000-re redukálódott. Májustól újra indult a légiközlekedés és egy sor változtatás bevezetésére került sor. Többek között az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) határoztak ezekről. Kötelező az utasok testhőmérsékletének mérése a terminálba való belépés előtt. Az épületben kizárólag az utas és a személyzet tartózkodhat, indokolt esetben kísérő is. A légitársaságoknak fel kell hívniuk a figyelmet arra, hogy mindenki csak egészségesen repülhet. A járatokról folyamatosan jelenteni kell a légiforgalom irányítónak, és ha valaki nem tartja be az előírásokat, az érkezési ország hatóságai járnak el az utassal szemben. A repülőkön az utolsó sor ablak melletti ülését kell kijelölni annak az utasnak a számára, aki repülés közben tüneteket mutat. Az utasforgalom növekedésével nehezen lesz betartható minden szabály, az új helyzethez való alkalmazkodás hosszú folyamat lesz.

A magyarok, ha nem is közkedvelt, de leggyakrabban használt legitársaságai a Wizzair, illetve a Ryanair. A Wizzair járatain a maszkviselés kötelező, és végig viselni is kell az utazás alatt. A repülőgép felé tartva és beszálláskor meg kell tartani a közösségi távolságtartásra vonatkozó irányelveket. A repülőtéren megadják a lehetőséget, hogy a poggyászt mindenki maga kezelhesse, több önkiszolgáló pont kerül bevezetésre. A fedélzeten a levegőt speciális HEPA légszűrők segítségével rendszeresen cserélik az utastérben. A repülőgép elhagyásának a módja változott, ebben a légiutaskísérők utasítását kell követni. A Ryanairnél szintén ezek a változások érvényesülnek kiegészülve azzal, hogy limitált a fedélzeti catering kínálat, előre csomagolt ételek és italok elérhetőek és készpénzben nem lehet fizetni. A fedélzeti mosdó használatát az utasoknak egyénileg kell kérniük, hogy ezzel elkerüljék a sorbaállást.

A következő külföldi út, nyaralás megszervezése előtt mindenki figyelmébe ajánlom a következő weboldalt: Az alábbi oldalon EU-s tagállamonként (kiegészítve Svájccal) megtekinthetőek a legfrissebb információk, az úti cél kiválasztása után láthatjuk milyen feltételekkel utazhatunk be, haladhatunk át az adott országon. Gyakori úticél nyáron az európai országokon kívül még az Egyesült Államok, ha valaki ide tervezi a nyaralást, javaslom a https://www.dhs.gov/coronavirus, illetve a https://www.cdc.gov/ oldal tanulmányozását a naprakész tájékoztatásért. A schengeni övezetből való utazási tiltás és a szigorítások továbbra is életben vannak (kivételekért keresse fel az ajánlott weboldalakat). Az egyetemistákra, kulturális csereprogramokon résztvevőkre különösen nagy kihatással van az, hogy Donald Trump néhány napja felfüggesztette a J1 típusú vízumok kiadását december 31-ig, ezért csak Magyarországról többszázan esnek el a már megszervezett lehetőségeiktől. Sajnos nehéz egy helyen megtalálni minden szükséges információt, a most hatályos szabályozások szerint tehát a kivételektől eltekintve nem lehet beutazni az államok területére a schengeni övezetből, Iránból, Kínából, Brazíliából, az Egyesült Királyságból és az Ír Köztársaságból. Turistaforgalom ezekből az országokból jelenleg nincs. Amennyiben egy harmadik országon keresztül érkezne, de a beutazást megelőző két hétben a fent említett országokban tartózkodott, a határon a hatóságok meg fogják tagadni a belépést. Amerikából érkező magyar állampolgárok számára nincs karanténkötelezettség Magyarországon, azonban az EU július 1-től ismét tervezi a belépési tilalom bevezetését, fontos erre az eshetőségre is felkészülni.

Habár a határok folyamatosan nyitnak, enyhítenek szinte mindenütt a korlátozásokon, a helyzet még jelenleg is bizonytalan, ezért kockázatos lehet egy távoli úticélra hosszabb utat tervezni. Fontos megjegyezni azt is, hogy a határzárak feloldása nem jelent egyet a felhőtlen nyaralással, a pakolási lista élére maszk és kézfertőtlenítő kerül, a programlehetőségek korlátozottabbak lehetnek. Ez vonatkozik természetesen a belföldi pihenésre is, így, ha valaki azon a véleményen van, hogy igazából mindegy hol van a világon, a szomszéd városban vagy egy másik országban, mert itt is, ott is elkaphat bármit. Ha megvannak a lehetőségei, vágjon bele a tervezésbe, illetve ne mondja le a már lefoglalt kikapcsolódást.

Képek forrása:

https://soar.edu.au/blog/top-5-craziest-plane-landings/

https://wizzair.com/hu-hu#/

https://www.traveldailymedia.com/the-travel-corporation-unveils-covid-19-protocols-and-hygiene-standards-for-all-of-its-holidays/

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian