halloweeni-konyvajanlo_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Halloweeni könyvajánló: Riley Sager – krimik

Halloween hónapja alkalmából fordítsunk némi figyelmet a krimikre: elképzelhető, hogy Riley Sager neve nem teljesen ismeretlen az olvasók körében. Elsőnek egy kis bulvár: a Riley Sager írói álnév. Egy férfit takar, aki saját nevén is nagyon sikeres. Az Államokban most nagy a találgatás: ki lehet ő? Magyarországon eddig három regénye jelent meg lefordítva: a Három lány, az Akarsz velem játszani? és a Zárj minden ajtót! minden krimirajongónak ideális olvasmányként szolgálhatnak a borús októberi napokon.

halloweeni-konyvajanlo1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAHárom lány

A könyv középponti szereplője Quincy, aki egy valaha történt csoportos gyilkosság egyetlen túlélőjeként próbál megfeledkezni a múltjáról és egy kis főzőcskézéssel maga mögött hagyni azt. Terve azonban nem igazán jár sikerrel: egy nap feltűnik Sam, aki hozzá hasonlóan szintén egy tragédia egyedüli életben maradt résztvevője. Ráadásul nem akármilyen okból keresi fel Quincy-t: harmadik „túlélő lány”-társuk, Lisa váratlanul öngyilkos lett, és Sam nyomozásra biztatja őt, hogy fejtsék meg, mi is folyik valójában a háttérben, ugyanis elképzelhető, hogy valaki az utolsó túlélőket akarja eltenni láb alól.

Akarsz velem játszani?

A történet négy lány hajdani barátságára való visszatekintéssel indul, aztán egyből bedob minket a mélyvízbe: három közülük nyomtalanul eltűnt az erdőben, míg negyedik társuk, Emma, a mai napig hallucinációkban látja őket maga előtt. A tábor emléke, ahol társaságuk szétszakadt, könyörtelenül kísérti őt, azonban amikor lehetőséget kap, hogy visszatérjen oda gyermekfelügyelőként, mégsem képes ellenállni a lehetőségnek, hogy nyomozni kezdjen eltűnt barátai után – csakhogy aztán a hallucinációk elkezdenek hasonlítani a valóságra.

Zárj minden ajtót!

A mű főszereplője, Jules igen nagy nélkülözésben él, ráadásul hozzátartozói sincsenek, akik kisegíthetnék, így hát igazi áldásként tekint arra az álláshirdetésre, amelyben a környék egyik legimpozánsabb házába keresnek felvigyázót. A munka szinte álomszerű: a házban kell laknia, betartani néhány szabályt, rendben tartania azt, kezelni az oda érkező leveleket, és cserébe fizetést is kap, nem is akármilyen összegben. Jules a mennyországban érzi magát – egészen addig, amíg a szomszédos felvigyázó nyomtalanul el nem tűnik.

Remélem, kedvet kaptatok valamelyik regényhez, mivel az őszi hangulathoz pontosan a megfelelő mértékű borzongást képesek biztosítani. Riley Sager ígéretes tehetség, általam is nagyra becsült író; könyveire maga Stephen King írt ajánlásokat, ami az íróvilágban felér egy kitüntetéssel.

EnglishGermanHungarian