hawking-1024x576

HA KÖNNYEBB SZÖSSZENETRE VÁGYSZ HAWKINGTÓL

Korunk legismertebb elméleti fizikusa és kozmológusa kutatásain és elméletein túl nagy hangsúlyt fektetett tudományos áttöréseinek publikálására a nagyközönség számára is érthető módon. A világsikert aratott művei közül Az idő rövid története és Az idő még rövidebb története című legismertebb könyveivel tudományos munkássága kétségkívül mindenki számára érhetőbbé és kézzel foghatóbbá vált. Most viszont Rövid válaszok a nagy kérdésekre című, utolsó összefoglaló könyvét hoztam el nektek.

Tekinthetünk rá úgy, mint egy munkásságát összefoglaló műre, amelyben pályafutása legnagyobb kérdéseiről mondja el véleményét. Egy átfogó betekintést nyerhetünk élete legfontosabb kutatásain és eredményein túl személyiségébe és gondolkodásába is.

Létezik-e Isten? Hogyan kezdődött a világ? Megjósolhatjuk-e a jövőt? Mi van a fekete lyuk belsejében? Fennmarad-e az emberiség a Földön? Csak néhány alapkérdés létezésünkről, melyekre Hawking válaszol. Az egész mű során azt érzékelteti, hogy ezek „csupán” tudományosan alátámasztott személyes véleményei, megfogalmazott tézisei, amivel természetesen lehet vitatkozni és más gondolatokat sem zár ki. Számomra ezzel annyira közelivé, emberléptékűvé válik személye, és nem a mindenki felett álló elmét, tudóst közvetíti.

A kérdések jobb megértéséhez képies és mindennapi példákat használ, ami még közelebb hozza az olvasóhoz. A szerzőre jellemző humorral, pozitivitással és szerénységgel átitatott minden egyes oldal. Ugyanakkor még önmagával szemben is kritikus, beismeri tévedéseit, mint például amikor fiatal korában azt hitte, elérkezett a tudomány csúcsára, később pedig rájött, hogy még bizony csak a felszínt kapargatja.

„Nagyszerű korszakban éltem és végeztem elméleti fizikai kutatásaimat. Az elmúlt ötven évben jelentősen megváltozott az univerzumról alkotott képünk, én pedig boldog vagyok, hogy ehhez talán én is hozzájárulhattam.” Ő az egyedüli ember, aki odaírná azt a talán szócskát, ebből is lerí az a szerénysége, egyszerűsége, amiről többször is meséltek hozzátartozói.

Az egyes fejezetekben a kérdésre adott válaszának kutatási hátteréről is mesél. Élettörténeti elemekkel és történetekkel szórakoztat minket egy-egy nagyobb figyelmet igénylő rész között. Cselekvésre és tenni akarásra szólít. Akkora motivációt nyújtott, ami a könyv befejezése óta hatással van rám. Abban hisz, hogy a tudomány választ ad korunk égető problémáira és közel járunk ahhoz, hogy rábukkanjunk a megoldásokra.

 

 

„Szeretnék azokhoz csatlakozni, akik azonnali cselekvést sürgetnek a globális közösségünket fenyegető legsúlyosabb kihívások esetében. Remélem, hogy ez a harc akkor is folytatódik, amikor én már nem leszek itt, a befolyásos emberek pedig kreatívak, bátrak és alkalmasak lesznek a vezetésre. Nőjenek fel a fenntartható fejlődés jelentette kihíváshoz, és ne önös érdekből, hanem mindannyiunk közös érdeke szerint cselekedjenek! Pontosan tudom, milyen kincs az idő. Ragadjuk meg a pillanatot! Cselekedjünk most!”

A könyv utószavát pedig lánya, Lucy Hawking írta, aki elmesélte, milyen volt a világ legnagyobb fizikusának gyerekeként felnőni, majd azt is, miképp kísérte apját utolsó útjára.

Egy olyan ember tudományos munkásságába nyerhetünk betekintést, aki korlátai ellenére, minden akadályt legyőzve élt annak, amit a világon a legjobban szeretett. Kíváncsisága, elhivatottsága, kérdései, érdeklődése határokat nem ismerve vitték előre. Mindenki számára példaként állhat, jusson eszünkbe végtelen kitartása, amikor nehézségekkel találkozunk utunkon.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian