graffiti-muveszet_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Harc az utcákon – street art művészek graffiti háborúja

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

A titokzatos művészek mindig is jelen voltak, elég csak a magyar krónikásra, Anonymusra gondolni. Az utóbbi évek egyik leghíresebb ismeretlen művésze Banksy, akinek polgárpukkasztó művei sokszor társadalmi vagy politikai kritikákat elevenítenek meg. Ám nem ő az egyetlen, akiről érdemes beszélni, főleg, mert cicaharcot is folytatott egy ismert, de nem névtelen graffiti művésszel, King Robboval.

Banksy valós kilétéről csak halvány találgatások folynak a médiában és a közszájon: egy inkább csak valószínűnek nevezhető tényállás szerint a bristoli művész neve Robert Gunningham, de megerősítés még nem érkezett. A 70-es években született, és egy underground művészcsoportnak volt a tagja, innen nőtte ki magát később. Első nagyszabású projektje az 1999-ben elkészített The Mild Mild West, amely egy plüssmedvét ábrázol, ahogy Molotov-koktélt hajít rohamrendőrökre. Az alkotás állítólag három nap alatt készült el, fényes nappal, Bristol egyik utcájában, a helyszín a mai napig népszerű turistalátványosság. Mivel igazából bűncselekményt követett el, eleinte ezért is maradt névtelen, de idővel a titokzatosság a művészetének jelentős része lett, emellett ezzel a láthatatlansággal protestál a graffiti vandalizmusnak való besorolása ellen. Nem hagyományos festékszóróval alkot, hanem a stencilezés technikájával jeleníti meg híres képeit, amely lényegében sablon segítségével történő festés, azért is részesíti előnyben, mert rendkívül gyorsan és hatékonyan készítheti el műveit.

De néhány vandál kis alkotás miatt futott fel egy ismeretlen művészfiú? Közel sem. Banksy nemcsak az erős kritikákat megfogalmazó képei miatt írta be magát a street art történelmébe, hanem többek között Oscar-díjra jelölt filmeket is rendezett, mint a Kijárat az ajándékbolton át (2010), Bársony körfűrész (2019) vagy a History of the Wall (2017). Ha még ez sem lenne elég, különleges performanszain túl – mint amikor 2018-ban egy aukción egy híres műve, a Lány lufival 1,4 millió dollár értékű elárverezését követően a közönség előtt semmisítette meg magát – olyan projekteket is megvalósít, mint Disneyland cinikus ellentéte, Dismaland, vagy az izraeli-palesztin fallal szemben épített The Walled Off Hotel. Dismaland egy olyan összművészeti antividámpark, ahol a szokásos vásári mulatságok helyett a látogatók olajfoltoktól összeragadt műmadarakat halászhatnak, vagy páncélozott járművekről csúszdázhatnak kicsit sem önfeledten. A tökéletes hangulatért pedig a gúnyos, alávaló személyzet felel, akik Mickey egér fület biggyesztenek a fejükre és így undokoskodnak az emberekkel. Igazi álomgyár, amelynek célja Disneyland, a kapitalizmus és a látogatók parodizálása. A The Walled Off Hotel pedig a politikai aktivizmusát öleli fel Banksy-nek, ahol szintén több művésszel karöltve, a hotelen belül és a kilátást adó falon csodálhatják a megszállók az alkotásokat. Azonban a lokáció az igazi kuriózum és a megbotránkoztató: a sok ellenérzést kiváltó, 8 méter magas fal mellet található, amely Izraelt Palesztinától választja el, így megpróbálva megállítani a kirobbanó háború miatti lehetséges terrortámadásokat.

graffiti-muveszet_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Banksy-nál eggyel kevésbé híres és pimasz alkotó volt King Robbo, vagyis John Robertson graffitiművész. 1984-ben megalkotta a Team Robbo névre keresztelt művészi csoportot, amelyen keresztül művészek kollaboráltak egymással, támogatták egymást a művészetben és a magánéletben egyaránt. 1985-ben kezdte meg vandalizmusnak besorolt alkotását, amikor egy londoni vonat oldalára festett. Ő a hagyományos graffiti vonalat képviselte, leginkább nevét taggelte utcákra, aluljárók és alagutak falaira, leggyakrabban vonatokra és metrókocsikra, de más feliratokat is gyártott. Sajnos 2014-ben meghalt egy fejsérülés következtében, halálát kóma előzte meg, amiből nem tudott teljesen felépülni.

graffiti-muveszet_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

A street art világában a két művész az utcákon folytatott le egy harcot. Jobban mondva az utcák falain. Történt ugyanis, hogy King Robbo egyik leghíresebb alkotására, amit 15 évesen készített és a legrégebbi graffitinek tartják Londonban, Banksy egy plakátragasztó férfit festett 2009-ben, ezzel eltakarva Robbo képének nagy részét, amely az évek alatt amúgy is elég sok csúfítást szenvedett el. Ez a lépés arra a pofonra lehetett válaszlépés, amely még a 90-es években csattant el Banksy arcán Robbo keze által. Bemutatkozásukkor Banksy nem ismerte Robbot és munkásságát, lényegében egy senkinek állította be. A lefestést követően ezüst festékkel taggelt King Robbo, és a plakátragasztót úgy alakította át, mintha az ő nevét festené fel. Erre Banksy válaszreakciója az „FUC” betűk felírása volt a művész neve elé. A végső lépést azt jelentette, amikor Robbo a civakodást megelégelve egy harmadik fél által már feketére festett falra rajzolt egy sírkövet „R.I.P. Banksy karrierje” felirattal, amin Top Cat, vagyis Turpi Úrfi rajzfilmfigura könyököl. A felület még párszor meg lett újítva más személyek által. Végül King Robbo balesete miatt egyfajta tisztelgés jeléül riválisa felfestette a graffitiművész ikonikus tagét és egy festékpalackot tetején lánggal, mint gyertya.  2011-ben készült egy dokumentumfilm Graffiti Wars címmel, ami a két művész közti harcokat dolgozza fel. És íme, az egyik legbékésebb utcai harc képekben:

graffiti-muveszet_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Források:

https://www.widewalls.ch/magazine/street-art-legends-king-robbo-graffiti/king-robbo-camden-canal

https://www.thenationalnews.com/arts-culture/art/who-is-banksy-what-we-actually-know-about-the-artist-who-keeps-his-identity-a-secret-1.1049700

https://www.thenationalnews.com/arts-culture/inside-banksy-s-the-walled-off-hotel-in-bethlehem-1.804845

https://twistedsifter.com/2012/01/banksy-vs-robbo-war-in-pictures/ https://www.nytimes.com/2018/10/06/arts/design/uk-banksy-painting-sothebys.html

https://index.hu/kultur/2015/09/25/banksy_dismaland_disneyland_vidampark_anglia_street_art/https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mild_Mild_West

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian