golya-galibak-az-elso-honapban_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Gólya-galibák az első hónapban

Minden gólya izgalommal telve várja az első hónapot az egyetemen. Céltudatosan áll az új kihívások és az ismeretlen környezet feltárása elé. Talán az egyik legnehezebb feladat megismerkedni a felsőoktatás által nyújtott változásokkal, kizökkenni a megszokott középiskolai életből és beilleszkedni az egyetemi közegbe.

Az első eltöltött hónap utáni élményeikről mesél nekünk Farkas Kinga, Fazekas Eszter, Guth Fanni és Hubert Dóri, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar első éves hallgatói.

Milyen volt az első benyomásotok a Bárczin?

Hubert Dóri: Nagyon furcsa az épület. Féltem, hogy majd sokszor eltévedek. Nagyon segítőkész és nyitott volt mindenki. Bármi kérdésünk volt, segítettek. Rendezett, tiszta az épület, a büfé is jó. A tanárok nagyon kedvesek és válaszolnak mindenre.

Guth Fanni: Mindenki annyira kedves volt és nyitott, szóval szívesen jártam be az orientációs napokra. Utána meg az egyetemre (ameddig lehetett).

Farkas Kinga: Én egy kicsit aggódtam mielőtt bementem, az épületet teljesen máshogy képzeltem el. Így is tetszik, csak az elején sokszor eltévedtem. Mindenki nagyon kedves és segítőkész, ami mondjuk elég evidens, így, hogy mindannyian segítő szakmát tanulunk. Összességében pozitív benyomások értek az elején.

Szembe jött veletek esetleg valamilyen meghatározó élmény akár a szakmai, akár az egyetemi életben?

Guth Fanni: A Morrisons-ban az este annak számít?

Farkas Kinga: Nekem nagyon meghatározó élmény volt az Orientációs napok nevezetű esemény, ami gólyanapok helyett volt. Igazából azt valószínűleg nem tudta pótolni, de nagyon jól szórakoztunk így is és szerintem már itt nagyon fontos és maradandó barátságok köttettek, számomra is.

golya-galibak-az-elso-honapban1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAHogyan telik el egy hetetek?

Guth Fanni: A gép előtt ülök, órákat hallgatok és körmöt festek ezerrel.

Farkas Kinga: Igazából most már sokat tanulok, vagyis igyekszem. De elég gyakran becsúszik egy-egy iszogatás a barátokkal. Sokkal több lehetőségem van szociális életet élni. Dolgozni is tudok (remélhetőleg mihamarabb) mellette, de igyekszem a tanulásra nagy hangsúlyt fektetni, mert nyilván azért vagyunk itt. Emellett a hobbijaimnak is tudok hódolni pl.: a sütés-főzésnek.

Az elmúlt 1 hónap után milyen az életetek a Bárczin? Hogy érzitek, menni fog?

Guth Fanni: Hát nagyon remélem, hogy menni fog. Legalább is megteszek mindent, hogy menjen. Elég fura az élet, mert konkrétan 2 órára járok be, de amíg be kellett menni, jó volt nagyon, élveztem.

Fazekas Eszter: Az elmúlt egy hónapban én úgy érzem, hogy nem tudom, talán nagyon bezavar engem az online oktatás. Úgy érzem, hogy menni fog, csak a hibrid oktatás kicsit megnehezíti a dolgunkat.

Farkas Kinga: Nekem kicsit meghökkentő az egész. Nyilván ez a hibrid rendszer nem a legjobb, de legalább több időm van dolgozni, aminek örülök. Eddig igazából tetszik, meg tök jó barátokra tettem szert.

Van esetleg kedvenc tantárgyatok?

Guth Fanni: Fogyatékosságtudomány az, ami a legnagyobb meglepetés volt számomra, nagyon más lett a látásmódom. Zászkaliczky Péter – az egyik tanár úr – óráit is élvezem, ő is nagy szerepet játszik a szemléletváltozásomban.

Farkas Kinga: Fogyatékosságtudomány és a gyógypedagógia alapfogalmai.

Fazekas Eszter: Kedvenc tantárgyam nincsen. A szakmai angolt nagyon szeretem és még a bevezetés a művészetalapú módszerekbe nevezetű tantárgyat is, mert 3 óra játék volt és ez nagyon tetszett. Illetve a fogyatékosságtudomány órát, mert nagyon cuki tanárok tartják.

És ha egy szóval írnátok le, hogy milyen a Bárczis élet, akkor mi lenne az?

Guth Fanni: Hibrid.

Farkas Kinga: Pezsgő!

Hubert Dóri: Szerintem pezsgő a Bárczis élet.

Fazekas Eszter: Én nem találok rá szavakat. Mert ugye alig vagyunk bent és együtt is ritkán vagyunk sajnos, keveset találkozunk. Ez a vírus nagyin betett. Nem tudom magam kifejezni magam egy szóval, hogy milyen a Bárczis élet. Mondhatnám azt, hogy könnyű, de valamilyen szinten nehéz is a távoktatás miatt. Illetve szeretetteljes. Mindenki tele van szeretettel, mindenki aranyos, cuki, segítőkész, a tanárok, a diákok, mindenki.

Köszönjük a lányoknak az interjút!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian