fiatalok-es-a-kornyezetvedelem_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Fiatalok és a környezetvédelem

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Habár a környezetvédelem nem újkeletű téma, a probléma megoldása mégis egyre sürgetőbb. Mindannyiunk érdeke, hogy fenntartsuk és javítsuk környezetünk állapotát, ugyanakkor igen eltérő megoldások születnek erre vonatkozólag. Míg az államok adók bevezetésével kívánják elérni a környezetkárosítás csökkenését, addig a fiatalok egészen más utakat keresnek. No waste-lifestyle, trash challenge, zöld marketing, ökobűntudat- számos olyan fogalom kering már a világban, amely a környezetvédelemhez kapcsolódik. Napjainkra a zöld gondolkodás mindenhova kezd beférkőzni, amely szerintünk is pozitívum.okolabnyomManapság a zöld életmódot már nem csak a szelektív hulladékgyűjtés jelenti: egy sokkal nagobb volumenű folyamattá nőtte ki magát a környezetvédelem. Így jelenhetett meg például az ökobűntudat fogalma, amely a bűntudatnak egy olyan speciális fajtája, amelyet azért érez az ember, mert cselekedeteivel vagy tétlenségével a környezeti normák ellen vét. Tudja mit tesz, mégsem cselekszik másképp – azt hiszem az már egy jó pont, ha valaki legalább érzi ennek súlyát, de itt lenne az ideje lépni is.

fiatalok-es-a-kornyezetvedelem1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAGreta Thunberg egy azon emberek közül, akik léptek – lehet őt szeretni vagy utálni azért, amit és ahogyan tesz, de egy biztos: ő kimondja, min kéne változtatni. Greta egyébként egy svéd klímaváltozás-aktivista, aki jelenleg 17 éves, ennek ellenére már világkongresszusokon is felszólal annak érdekében, hogy a politikusokat jobb belátásra bírja és rávegye őket, tegyenek többet a klímaváltozás ellen.

„…nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak! Azt akarom, hogy úgy érezzenek, ahogy én érzem magam mindennap. Ezután pedig azt akarom, hogy cselekedjenek… Azt akarom, hogy úgy cselekedjenek, mintha égne a házuk. Merthogy ég is.” (részlet Greta Thunberg davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédéből, 2019)

Aidan Gallagher neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel kísérték a Netflix saját gyártású Esernyő Akadémia című sorozatát. Az Ötöst megformáló rendkívüli tehetséggel megáldott színész csupán 17 éves, de már ENSZ Goodwill nagykövet, mely címet 14 éves korában szerzett meg. Aidan célja az, hogy a sikere által, hírességét felhasználva segíteni tudja a világ óceánjainak és fajainak megmentését, azáltal, hogy felhívja a figyelmet a kritikus környezeti helyzetre.

A #TrashChallenge egy olyan következő lépcsőfok volt a környezetvédelemben, amely alkalmazkodott a modern világ felfogásához. Napról napra jelennek meg értelmetlen kihívások az interneten, de végre volt egy, amelynek legalább haszna is volt. A Trash challenge vállalói a közösségi hálók valamelyikére posztoltak egy előtte-utána képet arról, hogyan változott meg egy terület, ahol ők szedték össze mások szemetét.

A no waste lifestyle már egy egészen új szintje a zöld gondolkodásnak, mivel ennek követői már nem csupán szeletíven gyűjtenek és összeszedik a szemetet: arra törekszenek, hogy minimalizálják a hulladéktermelésüket és maximalizálják az újra felhasználást. A cél az, hogy ne kerüljön több szemét a hulladéklerakókba, hulladékégetőkbe vagy a természetbe. A zero waste életmód követői például saját újrahasznosítható táskákat és üvegeket használnak, helyi termelőktől vásárolnak, csomagolásmentes árut választanak, komposztálnak, használt ruhaboltokban vásárolnak és igyekeznek saját előállítású termékeket készíteni. Ennek az életmódnak a követője például Lauren Singer vagy Antal Éva.

fiatalok-es-a-kornyezetvedelem2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAAri Jónssont is érdemes megemlíteni, aki egy termékdizájn szakos hallgató az Izlandi Művészeti Egyetemen. Jónsson egy olyan ötlettel állt elő, amely nem a szemételdobást korlátozza, hanem az anyag lebomlását gyorsítaná. Az elgondolás szerint biológia úton lebomló vizesüvegeket készít vörös alga porból. A találmányt már bemutatták Reykjavikban egy dizájn fesztiválon. Ez az anyag a következő módon alakítható palack formájúvá: víz hozzáadásával formázzák, hevítik, majd a keletkezett zselét egy palackformába helyezik, ezt követően a forma fagyasztóban nyeri el az állagát. Egészen addig, amíg a palack vizet tartalmaz, megtartja a formáját, viszont ahogy ürül, elkezd lebomlani. Az ötletet az teszi teljesen hulladékmentessé, hogy az anyagot, amelyből készül, akár meg is lehet enni.

Elif Bilgin 16 éves volt, amikor kidolgozott egy eljárást, amellyel banánhéjból állítható elő bioműanyag. Találmányáért elnyerte a Science in Action díjat.

Boyan Slat, a TU Delft egyik hallgatója önjáró szemétgyűjtő hajót tervezett, mely megoldási alternatívát kínál az eldobott műanyagok begyűjtésére.

Ebből a pár példából jól látszik, hogy egészen más irányból közelítenek a fiatalok a környezetvédelemhez, mint mások, és olyan alternatívákat keresnek, amelyek nem terhelik adóval a lakosságot. A környezettudatosság nem teher, hanem egy lehetőség, hogy jobbá tegyük a helyet, ahol élünk és ez mindenki felelősségévé vált. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben még több fantasztikus környezetbarát találmányt és módszert fogunk látni a világ minden táján élő fiataloktól.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian