fenntarthatosagra-torekves-hetkoznapokban_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Fenntarthatóságra törekvés – a hétköznapokban is

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nem telik el olyan nap, amikor ne hallanánk a médiában, az ismerőseinktől vagy akár a barátainktól azt, hogy „Ügyelj a környezetvédelemre!”. Na de hogyan lehetünk zöldek a leghatékonyabban, mikre érdemes ügyelnünk a vásárlás, a hulladékkezelés, az öltözködés során? Cikkünkben ezzel kapcsolatban hoztunk pár tanácsot.

Nem csak műanyagba lehet csomagolni – más anyagok is hatékonyan helyettesítik a szokásos csomagolást, például az üveg, ami kitűnő védelmet biztosít a nedvesség és az oxigén ellen. Általában 100%-osan újrahasznosítható – minőségvesztés nélkül -, azonban sokkal sérülékenyebb és veszélyesebb mind gyártás, mind tárolás szempontjából. A papír- és rostalapú csomagolóanyagok is újrahasznosíthatóak, azonban nagy áteresztőképességükből kifolyólag önmagukban a külső hatások ellen nem igazán képesek védelmet biztosítani. Az alumínium remekül véd a nedvességgel és a fénnyel szemben, frissen tart, és az aromákat is képes megőrizni, azonban gyakran polimeralapú bevonatot kap, ami megnehezíti az újrahasznosítási folyamatot. Lehetőség szerint mindig ügyeljünk a kiválasztott termék csomagolásának fajtájára, valamint tájékozódjunk a környékünkön található csomagolásmentes boltokról, amelyeket lassan már országszerte mindenhol megtalálhatunk.

fenntarthatosagra-torekves-hetkoznapokban_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Szilikon: nem csak plasztikához – Amennyiben beszerzünk egy többször használható szilikonfedőt, nyugodtan vásárolhatunk olyan tejfölt, kefirt vagy joghurtot is, aminek nincs külön műanyag fedele, így ezzel is spórolunk a műanyaghulladékon. Ez a kis eszköz pontosan ebből a célból került bevezetésre, a Spar sajátjaitól kezdve az egyéb internetes webshopokig sok helyen megvásárolhatod.

Dupla Big Mac diétás kólával, avagy a családi kiszerelés – Az egyszeri, egyfős fogyasztásra készült ételek előnye, hogy ezek által jóval kevesebb hulladékunk keletkezik, ugyanakkor a nagyobb, családi csomagban árult termékek arányaiban sok esetben kevesebb csomagolóanyagot használnak fel. Ezért amennyiben nem egy fő részére vásárolunk, érdemes ezeket megcéloznunk, ugyanis a kevesebb ilyenkor tényleg több. Gondolj csak három egyadagos dobozra…

Mit nem lehet komposztálni? Dicséretes és környezetbarát megoldás, ha valaki házilag állít elő komposztot, azonban nem mindegy, hogy miből: kenyeret, húst, csontokat, olajos, zsíros maradékot vagy főtt ételt nem szabad egybegyűjteni a zöldségekkel és a többi zöldhulladékkal, mivel ezek másként bomlanak, és rothadást okozhatnak.

Fogyasztható vagy minőségmegőrző? A minőségmegőrzési idő (angolul Best before) olyan termékeken szerepel, amelyeket a jelzett időponton túl akkor sem kockázatos fogyasztani, ha  nem sértetlen csomagolásban vagy a gyártó által megadott körülmények között tároljuk, ilyenek például csokoládék, reggeliző pelyhek, üveges szószok vagy levesporok. Ezzel szemben a fogyaszthatósági idő (angolul Use by) azt mutatja, meddig szabad elfogyasztani az adott élelmiszert, mivel ezen az időponton túl a nemkívánatos mikrobiológiai változások miatt káros lehet az egészségre, még akkor is, ha 100%-ban betartottuk a tárolási előírásokat. Ilyen jelöléssel vannak ellátva többek között a tejtermékek, pékáruk vagy a friss húsáruk is, melyeknek a minőségromlása általában szemmel látható vagy más módon is érzékelhető (pl. nyálkásodás, kellemetlen szag).

fenntarthatosagra-torekves-hetkoznapokban_EGYETEMISTAK_MAGAZINJASzelektíven, de hogyan? Színek szerint az alábbi konténereket különböztethetjük meg: kék – papíralapú hulladék, sárga – műanyag- és fémalapú hulladék, zöld – színes üveghulladék és fehér – színezetlen üveghulladék. Színes üveghulladéknak számít például a sörös- vagy pezsgősüveg, míg a bébiételek vagy a befőttek általában átlátszó öblösüvegekben kerülnek forgalomba. Figyelem: a síküvegek, villanykörték vagy orvosságos üvegek ilyen tárolókba nem gyűjthetőek! A szelektíven gyűjtött hulladékot (amennyiben lehetséges) mindig öblítsük el, a palackokat préseljük össze és kupak nélkül dobjuk a hulladékgyűjtőbe, mivel ezek általában teljesen másfajta műanyagból készülnek, így más feldolgozási folyamatot igényelnek, mint maguk a palackok. A fémbelsejű fóliák (pl. levesporos zacskó) helyzete is egyedi, mivel ezek összetett anyagnak számítanak, sem fémként, sem műanyagként nem lehet újrahasznosítani, ezért a vegyes hulladék közé kell dobni. A zsíros, koszos, ételmaradékos papírokat, használt zsebkendőket, régi blokkokat szintén nem érdemes a konténerekbe gyűjteni, mivel ezeknek sem lehetséges a szakszerű újrafeldolgozása. A kidobandó papírokat pedig soha ne tegyük zacskóba és ne kössük át zsineggel, ezek nélkül helyezzük a tárolókba.

Melyik műanyag valóban mű? – Azt, hogy az adott műanyag csomagolás újrafeldolgozható-e, a rajta található jelek és jelölések segítenek eldönteni. A Möbius szalagnak nevezett körbefutó nyíl jelöléshez egy számot is társítanak 1-től 7-ig, ez az úgynevezett PIC kód (Packaging Identification Code). Ezek például a vizes palackokon is megtalálhatóak: érdemes figyelni, hogy a 3-as és a 7-es típus (a PVC és az egyéb kategóriával ellátott), valamint a 6-os típusból a habosított élelmiszerhordók és társai nem újrahasznosíthatók, ezért felesleges a tárolóba dobnunk őket.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian