ettermi-etikett-egyetemistak-magazinja

Éttermi etikett

Születésnap, ballagás, keresztelő, halotti tor, bankett. Ezen események megrendezésekor az emberek nagy része dönt úgy, hogy étterembe megy családtagjaival, barátaival, szeretteivel, de nem szükséges ahhoz különleges alkalom, hogy elmenjünk egy kellemes vacsorára valahová. Így érdemes tisztában lennünk egy-egy illemszabállyal, ha betérünk egy fogadóba.

Foglalás

Mikor kiválasztottuk a megfelelő éttermet, érdemes telefonon felkeresni őket és asztalt, időpontot foglalni és legalább 5 perccel korábban érkezni. Azonban, ha közbejön valami, tartsuk tiszteletben az étterem dolgozóit és a többi vendéget azzal, hogy időben lemondjuk a foglalást, hiszen, ha ezt nem tesszük meg, anyagi kárt is okozhatunk a vendéglátóhelynek. Ha van foglalt asztalunk, valószínűleg egy felszolgáló fog majd odakísérni, így mikor megérkezünk ne üljünk le rögtön egy számunkra szimpatikus helyre. Ha nincs foglalásunk, akkor is érdemes megkérdezni az ott dolgozókat, hogy van-e szabad asztal és ha nincs, akkor körülbelül mennyit kellene rá várni.

Rendelés

ettermi-etikett1-egyetemistak-magazinjaA tegeződés, magázódás kérdése itt is felmerülhet, de ezt valószínűleg a hely színvonala, hangulata és a felszolgáló személye, életkora fogja eldönteni, habár ők nagyobb eséllyel magázódással fognak indítani. Az étterem színvonaláról árulkodik az is, hogyha a pincérrel lehet beszélgetni az étlapról, kérdéseinket könnyedén meg tudja válaszolni, de ne vigyük túlzásba az érdeklődést sem, ne raboljuk feleslegesen az idejét. Próbáljunk kizárólag az étlapon szereplő fogások közül választani, maximum kisebb változtatásokkal (például köret, szószok, mártások, saláták, ételérzékenység miatti változtatások). Néhány vendéglátóhelynek van rá kapacitása, hogy a meglévő hozzávalókból, étlapon nem szereplő ételeket is eltudjanak készíteni, de ez rengeteg plusz munkát jelent a konyhán dolgozóknak és egy olyan napon, mikor rengeteg a vendég, valószínűleg idejük sem lenne rá. Így érdemes mindenképpen az étlapról válogatni.

Rendelés után

ettermi-etikett2-egyetemistak-magazinjaEkkor jön a várakozás az ételre, ami akkor a legrosszabb, mikor tényleg farkaséhesek vagyunk. Fontos az, hogy ilyenkor tudatosuljon bennünk, hogy nem egy gyorsétteremben várakozunk, és igen, a jó munkához tényleg idő kell. Az ott dolgozók célja is az, hogy gyorsan „kipörgessék” a rendeléseket, de sok helyen inkább megváratnak, mint, hogy minőségtelen étellel kínáljanak, hiszen azt szeretnék, hogy visszatérő és elégedett vendégek legyünk. Ezért, ha sietsz valahova, ne egy éttermet válassz, ha éhes vagy. Üssük el az időt beszélgetéssel, a hely dekorációinak feltérképzésével – lehetőleg a helyünkről, hogy ne zavarjuk a dolgozókat és a vendégeket – vagy az étlap választékának olvasgatásával. Ha eszünkbe jut még valami, a csettintgetést a pincér felé felejtsük el. Próbáljuk felvenni vele a szemkontaktust, vagy ha hallótávolságon belül van, egy „Elnézést”-el vagy egy „Legyen szíves”-sel jelezzünk neki. Ha megérkezik a várva várt étel, illedelmesen köszönjük meg, és az evés ideje alatt is törekedjünk arra, hogy ne hangoskodjunk (de suttogni sem kell), ne zavarjunk senkit, és lehetőleg ne hagyjunk ételmaradékokat magunk után az asztalon és a földön. Ne csámcsogjunk, ne beszéljünk tele szájjal, használjunk szalvétát és csak annyit együnk, amennyi jól esik. Ha nincs valami életbevágóan fontos okunk rá, próbáljuk meg a telefonunkat a táskában vagy a zsebben tartani, de semmiképpen ne rakjuk ki az asztal közepére, hiszen ez a felszolgáló szempontjából is zavaró lehet, ha nem tudja lerakni kényelmesen eléd a rendelésedet. Ha kisgyerekek is velünk esznek, a viselkedésük a mi felelősségünk, semmiképp se engedjük az étteremben – se bent, se kint – szaladgálni, hiszen balesetveszélyes lehet. Ha tudjuk, hogy csemetéink könnyen elunják magukat és azt hiszti követi, érdemes gyerekbarát helyet választani, – ahol van játszósarok, játszótér – vagy vinni magunkkal színezőt, egyéb játékokat, ami leköti addig, míg mi kellemesen megvacsorázunk, de ezek a játékok semmiképp ne legyenek hangosak, ne tudjanak beszélni vagy énekelni, ezzel ne rontsuk el a körülöttünk lévők estéjét. A mellékhelyiséget csak az italok megrendelése után illik meglátogatni.

 Evőeszközök

ettermi-etikett3-egyetemistak-magazinjaAbban az esetben, ha félbeszakítjuk az étkezést, de még szeretnénk folytatni, a villát és a kést kéretik keresztbe elhelyezni a tányéron úgy, hogy a száraik felénk nézzenek. Ha viszont befejeztük az étkezést, akkor egymás mellé helyezzük evőeszközeinket. Ha nonverbálisan minősítenénk az ételeket, akkor tegyük a villát, majd a kést vízszintesen egymásra a tányéron (ez jelenti a pozitív visszaigazolást), vagy a baloldali villa egyik résébe helyezzük bele a kést (ez pedig a negatív véleményt szimbolizálja)

Borravaló

Borravalót nem kötelességünk adni, az ételek árát kötelességünk kifizetni, a továbbiak már a mi, saját döntésünk. Jattot akkor adjunk, ha elégedettek voltunk az ételekkel, a kiszolgálással és a hangulattal. Mielőtt azonban nagyon meghálálnánk a kiszolgálást, nézzük meg, hogy az adott hely számol-e fel szervízdíjat, hiszen ez esetben nem szükséges még több összeget otthagyni. Nagy általánosságban 10-15% borravalót illik adni, néhány helyen a 20%-ot is elvárják, de ha nagyon elégedettek voltunk, nyugodtan adhatunk többet is. Kártyás fizetés esetén a pontos összeget fizessük ki a kártyával, borravalót pedig készpénz formájában adjunk.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian