Erre a szigetre egyhamar biztos nem fogsz eljutni

Turisztikai szempontból a világ egyik legnehezebben elérhető és egyben legveszélyesebb helye, nem más, mint az Indiai-óceánban egy sziget, ahol a bennszülöttek – az úgynevezett szentinelézek – mindenkit megtámadnak, aki az „otthonuk” közelébe téved.

Ez egy érintetlen törzs, amely az Északi-Szentineléz-szigeten él az Indiai-óceán egyik Andamán-szigetén. Határozottan elutasítják a külvilággal való minden kapcsolatot. A Survival International tiltakozásokkal és a közvélemény nyomása révén biztosítja, hogy tiszteletben tartsák a szigeten élők kívánságait.

Ez a törzs a legelszigeteltebb a világon, és milliók képzeletét ragadták már el. Saját kis erdős szigeten élnek, amely megközelítőleg Manhattan méretű. Azt viszont, hogy a törzs mekkora azt nem lehet tudni, de körülbelül 50 és 400 közé becsülik a számukat.

Ez a rendkívül ritka etnikum az erődben él és a legfőbb munkássága a halászat. A szomszédos Jarawa törzzsel ellentétben ők csónakot is készítenek, amik nagyon keskenyek, majdnem túl szűkek ahhoz, hogy két lábbal beleférjenek. Ezeket csak sekély vizekben lehet használni.

Úgy gondolják a kutatók, hogy a szentinelézeknek kétféle típusú házuk van. Az egyik a nagy, közös kandallóval ellátott házak, amelyek a nagycsaládosoknak szolgálnak előnyül, míg a másik a több ideiglenes menedékhely, amelyeknek nincsen oldalaik., ezeket  parthoz közel építették fel.

India megtiltotta állampolgárainak, hogy ellátogassanak a szigetre és kapcsolatba lépjenek az ott élő őslakosokkal. A sziget partjait megközelíteni sem szabad és nem is lehet, illetve 5 km-nél közelebb beljebb hajózni szigorúan tilos és életveszélyes, ugyanis az ott élők elutasítanak mindennemű kontaktust a külvilággal.

erre-a-szigetre-egyhamar-biztos-nem-fogsz-eljutni1-egyetemistak-magazinja2018. novemberében törzs tagjai megölték John Allen Chau-t, egy amerikai férfit, illetve 14 évvel ezelőtt két halászt sodort ide a tenger, akiket a szentinelézek egyből megtámadtak és durván meggyilkoltak. (Bár tudni kell a volt halászokról, hogy orrvadászatot folytattak.) Azonban, nemcsak a vízen van veszélyben az ember, hanem a levegőben is, ugyanis volt mikor az indiai parti őrség helikopterekkel repült a sziget fölé, és a helyiek nyilakkal és kövekkel támadták őket.

Az antropológusok szerint a szentinelézek már 60.000 éve élnek a külvilágtól elzárva ezen a helyen. A fentebb említett Survival International – a világon élő különböző törzsekkel foglalkozó szervezet – szerint a szentinelézeket a kihalás fenyegeti. Úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legsebezhetőbb népcsoportja, hiszen a szervezetük nem alakított ki védelmet a gyakori megbetegedésekkel szemben, mint például az influenza ellen. Nagy kockázatot jelent az ő egészségükre nézve, hogy a tiltás ellenére az indiai halászok egyre közelebb merészkednek a szigethez, akik így könnyen megbetegíthetik a törzsi embereket, kivéve persze, ha nem fordul visszájára a gonoszságuk, és ők halnak bele.

Mindemelett az antropológusokat nemcsak a halászok, hanem az Andamán-és Nicobar-szigeteken növekvő turizmus is aggasztja. Az 1800-as években már megtizedelődött az Andamán-szigeteken élő törzsek száma, amikor a britek a területet gyarmatosították. A Survival International szervezet álláspontja szerint csak úgy védhetjük meg a szentinelézeket a kihalástól, ha a hatóságok ügyelnek arra, hogy kívülállók ne közelíthessék meg az Északi-Szentinel-szigetet.

Azonban a népcsoport tagjai nyilvánvalóan rendkívül egészségesek és burjánzó életet folytatnak, ellentétben a nagy Andamán törzsekkel, akikhez a brittek civilizációt akartak bevinni. Az északi szentinéz partján látott emberek büszkének, erősnek és egészségesnek tűnnek, és a megfigyelők egyidőben sok gyermeket és várandós nőt észleltek.

Tartsuk tiszteletben az ő hagyományaikat és szokásaikat, és védjük őket a rosszakarókkal szemben!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian