egyetemi-elet-virus-idejen-az-elten-egyetemistak-magazinja

Egyetemi élet vírus idején az ELTE-n

Hamarosan véget ér a nyári szünet és elkezdődik az új félév, ez alól az ELTE sem kivétel. Azonban – és gondolom, a többi egyetemnél sincs ez másképp – még mindig várni kell egyes információkra. Amit biztosan lehet tudni, hogy hibrid oktatásra kell számítani, tehát lesznek olyan kurzusok, melyekre be kell járni, a továbbiak (a 10 fő feletti létszámú kurzusok) pedig online kerülnek megtartásra, sőt, olyannal is találkozhatnak a hallgatók a Neptunban, hogy adott a kurzushoz helyszín, de a megjegyzésben mégis az szerepel, hogy távolléti formában kell teljesíteni.

egyetemi-elet-virus-idejen-az-elten1-egyetemistak-magazinjaA hallgatók körében, akiket megkérdeztem kurzusaikról, gyakoribbak az online, mint a bejárós órák, sőt, akadt, aki azt nyilatkozta, hogy az összes kurzusa digitális formában lesz megtartva. Ami az oktatást illeti, természetesen korrektnek tartom az intézkedéseket, mind a hallgatótársaim, mind a magam egészségének és biztonságának érdekében. Azonban a tanulmányokon kívüli elfoglaltságokkal kapcsolatban ellentéteket tapasztaltam: míg az oktatásban igyekeznek digitalizálni amit lehet, így mérsékelve a fertőzés kockázatát, addig az egyetemi programok – például a BEAC (Budapesti Egyetemi Atlétikai Club) Sport7 vagy a hagyományos gólyatábor helyett idén gólyanapok – valószínűleg megrendezésre kerülnek. Mivel utána szerettem volna járni annak, hogyan bonyolítják le az említett eseményeket, illetve milyen biztonsági intézkedések várhatóak a résztvevők érdekében, kutakodtam egy kicsit az ELTE BTK HÖK oldalán, és a Sport7-et illetően a BEAC igazgatójával vettem fel a kapcsolatot. A gólyanapok az ELTE BTK-n szeptember 2. (szerda) és 4. (péntek) között kerülnek megrendezésre a Múzeum körúton található campuson. Ez az esemény korlátozott létszámú, a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, az eddigi gólyatáboroktól eltérően csak nappali programokat biztosítanak a szervezők, a közös étkezést mellőzni kell. A több száz fős tömeg elkerülése érdekében a résztvevők kisebb csoportokra lesznek szétosztva a campus területén, a szervezők felügyelete alatt. A reggeli belépésnél csak lázmérés után szabad belépni, aki tüneteket észlel magán, vagy betegnek érzi magát, mindenképpen maradjon otthon. Ha valakin a szervezők tüneteket vesznek észre, sajnos haza fogják küldeni az illetőt. A regisztrációnál a karszalag mellé minden résztvevő kap egy szövetmaszkot, melynek viselése KÖTELEZŐ a programok során. Ajánlott kézfertőtlenítőt hozni, illetve lesznek kihelyezett kézfertőtlenítő állomások, amiket minden adandó alkalommal használniuk kell majd a résztvevőknek.

egyetemi-elet-virus-idejen-az-elten3-egyetemistak-magazinjaA Sport7 szeptember 7. (hétfő) és 11. (péntek) között kerül megrendezésre a Bogdánfy úti sporttelepen, ahol lehetőségük van a résztvevőknek ingyenesen kipróbálni különböző sportokat a rendezvény keretében. Általában naponta 400 (tehát a héten összesen 2000) fő látogatja a Sport7-et, a jelenlegi helyzet miatt azonban nem lehet pontosan tudni, hány résztvevővel kell számolniuk a szervezőknek. Az intézkedésekkel kapcsolatban a következőket nyilatkozta Simon Gábor, a BEAC igazgatója: “A járványügyi rendelkezéseket természetesen betartjuk, fertőtlenítjük a helyszínt, illetve kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk látogatóinknak.  A maszk viselése nem kötelező, de ajánlott. A helyszínen részletesen is tájékoztatjuk a látogatókat, kihelyezett tájékoztatókon hívjuk fel a legfontosabb dolgokra a figyelmet. Külön kérjük, hogy csak egészséges emberek jöjjenek el, erről előzetesen egy nyilatkozatot is ki kell tölteniük a hallgatóknak, ami a BEAC honlapján érhető el. Természetesen figyelemmel kísérjük a kormányzat, az EMMI, és egyéb, a sport területével foglalkozó hivatalos szervek ajánlásait.egyetemi-elet-virus-idejen-az-elten2-egyetemistak-magazinja

A sportolás, az egészséges életmód az egyik legjobb védekezés a betegségek, vírusok ellen, így mindenképp szeretnénk, ha lenne lehetősége az egyetemistáknak a rendszeres sportolásra. A BEAC úgy készül a félévre, hogy megtartja valamennyi sportágának edzéseit. Ha mégis úgy adódna a helyzet, hogy el kell halasztani az edzéseket, évkezdő sporteseményeket, akkor fel vagyunk készülve arra, hogy a tavaszi félévhez hasonlóan megoldjuk a sportolási lehetőségek megszervezését.”

Az elmondottak alapján bízom benne, hogy minden zökkenőmentesen fog zajlani, és hogy a rendezvényekre ellátogató hallgatók egészségesen térnek vissza.

Kedves Hallgatótársaim! Kedves Gólyák! Akár a Sport7-en, akár a Gólyanapokon vesztek részt, nagyon vigyázzatok magatokra, és igyekezzetek minél kisebb létszámban csoportosulni. Remélem, mindenki egészségben kezdi meg és folytatja a szemesztert.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian