egy-utolsoeves-egyetemista-dilemmai-egyetmistak-magazinja

Hogyan tovább? – Egy utolsó éves egyetemista dilemmái

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A gimnázium utolsó évében kell meghoznunk talán életünk első nagy és rendkívül nehéz döntését, hogy melyik egyetemre és milyen szakra jelentkezzünk. De igazából ezzel együtt már azt is el kellene döntenünk, hogy mik szeretnénk lenni, és hogy mit szeretnénk majd csinálni az egyetem után, hiszen normál esetben olyan területen fogunk elhelyezkedni, amire a tanulmányaink során felkészítettek minket és amilyen pozíció betöltésére alkalmassá tesz minket a megszerzett diplománk. Persze tudjuk, hogy ez nem mindig alakul így, hiszen vannak pályaelhagyók, vagy mind ismerjük a „csak legyen egy diplomám, és aztán azzal már bárhol el tudok majd helyezkedni” féle hozzáállást is, amely szintén beválhat olykor-olykor. Ezzel szemben vannak azok, akik már ekkor pontosan tudják, hogy hol szeretnének továbbtanulni, akiknek ez sikerül is és miután megszerezték az áhított diplomájukat, be is kerülnek egy olyan helyre, ahová talán mindig is be akartak. De mi van azokkal, akik szintén nagy reményekkel és elszántsággal indultak neki az egyetemnek, szerették is a választott szakot, és úgy érezték, hogy jó helyen vannak, azonban egyre közeledve a diploma felé szépen fokozatosan kezdenek elbizonytalanodni a továbbiakat illetően. Elsősorban most hozzájuk szeretnék szólni.

Meggyőződésem, hogy nem én vagyok az egyetlen egyetemista, aki egészen idáig szinte teljesen biztos volt abban, hogy jó úton jár, és hogy a lehető legjobb döntést hozta, amikor ezt a szakot választotta, de most, hogy lassan megkezdődik az utolsó év, és egyre csak közeleg a diplomaosztó, úgy válok egyre bizonytalanabbá a jövőmmel kapcsolatban. Erre persze mindenki azt mondaná, hogy ez a „mi lesz velem a diploma után?” féle para teljesen normális, hogy mindenkinél előjön előbb vagy utóbb. És ezt én is kihangsúlyoznám, hogy ha ezt érezzük, ha aggódunk, hogy jól választottunk-e, ha aggódunk amiatt, hogy milyen munkát fogunk majd találni. Szerintem ez azt jelenti, hogy tudatosak vagyunk, hogy gondolunk a jövőnkre, és hogy vannak céljaink. Azonban az sem baj, ha időközben megváltoznak a céljaink, vagy ha rájövünk, hogy valami másba szeretnénk inkább belekezdeni. A diplomához közeledve ismét át kell gondolnunk, hogy mit is szeretnénk kezdeni magunkkal, hogy szeretnénk-e még folytatni a tanulmányainkat, vagy inkább már bele is vetnénk magunkat a munka világába. Sok lehetőség van, amiket számba kell vennünk, hogy biztosan jól döntsünk, és talán ha megpróbálunk mindent higgadtan és racionálisan végiggondolni, akkor mi is nyugodtabbak leszünk. Nézzünk is meg akkor pár (3) opciót, amik közül egy friss diplomás választani tud.

egy-utolsoeves-egyetemista-dilemmai2-egyetmistak-magazinja

További lehetőségek a diploma után

  1. Továbbtanulás mesterszakon. A tanulmányaink folytatása mesterszakon sok esetben nagyon is ajánlott, egyrészt azért, mert így a már eddig megszerzett tudásunkat tovább mélyíthetjük, képzettebbekké válhatunk általa, és az sem elhanyagolható tény, hogy a mesterdiplomával rendelkezők magasabb pozíciókba kerülhetnek és ezáltal magasabb fizetést is kaphatnak majd. Én többször is átgondoltam már, de mindig arra jutottam, hogy mindenképpen szeretnék mesterre is jelentkezni, és én mindenkinek ajánlom ugyanezt, főleg azoknak, akik számára nem megy nehezen a tanulás, és akik nagyon szeretik, amit tanulnak. De akár az alapszakunktól eltérő mesterszakot is választhatunk, ezzel is bővítve a kompetenciáinkat. Csak ebben az esetben alaposan utána kell néznünk, hogy milyen szakokhoz tudjuk elfogadtatni a diplománkat, és melyekhez kell kreditelismertetési eljárást kezdeményeznünk, hogy felvételizhessünk oda.
  2. Munkakeresés. Természetesen a legkézenfekvőbb lehetőség az az, hogy a diplománk megszerzése után munkát keresünk és elkezdünk dolgozni. Abban az esetben, ha valaki tényleg csak egy diplomát szeretett volna szerezni és már várta, hogy befejezhesse a tanulást és elkezdjen pénzt keresni, annak ez lenne szerintem a legideálisabb választás.(Illetve, aki mindenképpen már teljes munkaidős állást szeretne találni, még megfontolhatja, hogy esetleg levelező szakon végezzen el munka mellett egy mesterszakot, vagy éppen egy teljesen más alapszakot, csak ebben az esetben kalkuláljuk be a plusz leterheltséget. )

Továbbtanulás és munka. Az imént említettem, hogy munka mellett is lehet levelezőn továbbtanulni, ez a lehetőség pedig azoknak is adott, akik még nem szeretnének teljes munkaidős állást, hanem inkább csak diákmunkát vagy valamilyen gyakornoki munkát szeretnének találni. Természetesen ezt nappali tagozatosoknak is érdemes választani, egyrészt mert így már belekóstolhatunk a munka világába, saját keresetünk is lehet és mindeközben tapasztalatokat is szerezhetünk. Ahogy hallottam, mestertanulmányokkal már könnyen összeegyeztethető például egy heti 25-30 vagy akár 40 órás gyakornoki munka is. A levelező talán munka és a szabadidő szempontjából könnyebb lenne, de sajnos sok diák- és gyakornoki munkához feltétel a nappali tagozatos jogviszony, ezért ezt is érdemes jól átgondolni.

Ezek voltak a főbb lehetőségek, de még sok esetről nem beszéltünk. Valaki választhatja a külföldi utazást vagy éppen a külföldi munkavállalást, szakirányú továbbképzést (amelyet egyes egyetemek kínálnak és általában 3 félévesek), vagy esetleg egy teljesen új alapszak elvégzését is. De előfordulhat, hogy valaki kilép a munkaerőpiacra, és majd csak egy vagy akár több év múlva tér vissza az iskolapadba. Bárhogy is döntünk, az a legfontosabb, hogy tartsuk szem előtt, hogy mi az, ami minket érdekel, és amit szerintünk a későbbiekben jól tudnánk hasznosítani. Nehéz döntések ezek, és sajnos azt kell, hogy mondjam, a diplománk megszerzése után jönnek csak a stresszesebb idők. Ezeken egyszerűen csak túl kell esnünk és bíznunk magunkban, valamint abban, hogy jó úton indultunk el.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian