egy-szinesztanonc-naploja_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Egy színész-tanonc naplója

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

Milyen út vezet a színpad felé? Hogyan válhat belőlünk színész? Hol kezdjük el a felkészülést, mielőtt felhúzzák a függönyt? Ezekre a kérdésekre ad választ Garaj Bernadett, a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színész szakképzés 13. osztályos tanonca.

Nyíregyházáról, az érettségi után érkezett Budapestre a színészet iránt érdeklő Garaj Bernadett (Detti), hogy megvalósítsa álmát és színészként helyezkedjen el a továbbiakban. Dettinek nem újdonság a színpadi szereplés, hiszen 8 éve ismerkedik a szakmával. Az elmúlt 4 évben a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti iskola keretein belül sajátította el a színészet csínját-bínját, ahol több színdarabban is szerepelt, köztük a Hullám című előadásban főszereplőként állhatott a színpadon. A színdarab olyan sikereket ért el, mint az Országos Diákszínjátszó Fesztivál arany minősítésében részesülése, továbbiakban a Nemzeti Színházba is eljutott a csapat, a Zsöllye. Az évek során Detti improvizációs versenyeken is részt vett, megyei első helyezést és országos 4. helyezést értek el a csapatával. Számos előadás áll már Detti mögött, a Móricz Zsigmond Színház Úri muri című előadásában is szerepelt. Ezek elősegítették a felkészülést a felvételire a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba, ahova sikeresen bekerült, és idén itt kezdte meg színészi tanulmányait.

A színésszé válás folyamata nem egyszerű, minden nap telis-tele van próbákkal, gyakorlatokkal és a folyamatos otthoni felkészülés is a része. A tanulással eltöltött napok egyre nehezednek, de a színészet iránti rajongás kárpótolja a fárasztó próbákat, és néha egy kis színházlátogatás is belecsöppen az estékbe. Detti most elmeséli nekünk, hogy hogyan telik el egy hete. Pillantsunk bele a színfalak mögé!

Hétfő

Reggelenként hétfőn, 8:15-től beszéd óránk van, de ez nem mérvadó, mert például ezen a héten kétszer annyi volt az óra időtartama, mint általában. Bár szerintem ez egy pozitív dolog, hiszen kétszer annyit tudunk tanulni, és jobban elsajátítjuk a gyakorlatokat. Az órákon nagyon sok nyelvtörőt mondogatunk, a kedvencem: „Szecsuáni síncsiszoló sínt csiszol Szecsuánban”. Továbbá az egyéni beszédtechnika fejlesztésével is foglalkozunk.

A beszédgyakorlatot egy zene óra követi osztályfőnökünkkel, Pallagi Ákossal. Most népzenékkel foglalkozunk, köztük az A jó lovas katonának kezdetű népdalt dolgozzuk fel, ritmusgyakorlatot fejlesztettünk ki hozzá. Illetve készülünk a vizsgára, és a célunk egy csak hangokból, effektekből álló mesejáték előadása.

A szüneteket általában próbálásra használjuk fel.

A délután folyamán még egy néptáncóra és utána 3 órától este 8 óráig színészmesterség óra zárja a napot, ahol jeleneteket adunk elő közösen, amelyek konfliktusokra épülnek. Együtt elemezzük a látott epizódokat, majd reflektálást adunk és kapunk egymástól és a tanárunktól.

Este megnéztem egy filmet. Mostanában motivációként inkább sokkal több magyar filmet nézek, hisz ezek jobban rávezetnek a jövendőbeli szakmámra, és ez közelebb visz a magyar színházi élethez, szeretek magyar színészeket látni a képernyőn is. Majd a kihagyhatatlan versgyakorlás másnapra is az est része volt. (József Attila: Tavaszi labdajáték)

Kedd

10 órától báb órán veszek részt, cancan táncot adtunk elő a bábokkal. A tanárunk instruált minket, mely által fejlődünk és óráról órára javul a kézügyességi technikánk.

egy-szinesztanonc-naploja1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA napot folytatja egy ének óra, itt először beéneklünk, majd légzőgyakorlatokat végzünk el. Jelenleg két dalom van, amit folyamatosan gyakorlok, két teljesen ellentétes műfajú dal: Caro Emeraldtól a Night like this és a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadásból Eszter dala, az Arra születtem. Az első egy angol nyelvű, pörgős és vidám beütésű szám, az utóbbi pedig magyar nyelvű, lassú szám.

Következett a színészmesterség óra, ahol improvizációs gyakorlatokat végeztünk némajáték jelenet formájában. A kedvenc gyakorlatom, a vándorlás, ahol csendben járkálunk a térben mialatt egymást instruáljuk. A vizsgaanyagunk egy „József Attila én vers projekt lesz”, megtaláltuk azt a József Attila verset, amit a magunkénak érzünk és ezt fogjuk előadni. Nekem a Tavaszi labdajáték című vers lett a választásom.

Este a kollégiumban még olvasgattam a Szerelem a kolera idején című könyvet.

Szerda

egy-szinesztanonc-naploja3_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAReggel 8-tól színpadi mozgás óránk volt. Először kis reggeli felébredős órának indult, masszírozással, relaxációval, amely felébreszt bennünket. Majd álló és járó gyakorlatokat végeztünk, amelyek sokkal nehezebbek, mint ahogy hangoznak, számos izmot meg kell hozzá mozgatni. Az óra végén még erősítettünk is.

A napot követte egy zeneelméleti óra, ahol egy osztály ki mit tud-ot tartottunk. Mindenki megmutatta a hangszereken való tehetségét. Az órát a sokszínűség szó jellemezné, hisz előfordult a hangszerek között a fuvola, a zongora, a furulya, a kézdob és a gitár és egy osztálytársam saját dalt is mutatott be.

Jött a színházelmélet. Székey Csaba Bányavirág című drámáját elemeztük csoportokban, a szereplő jellemzés és a háttérkutatás eszközeivel.

Majd este elmentünk egy premier előtti előadásra a Víg színházba, az Öreg hölgy látogatása című darabra. Nagyon jó élmény volt, főleg, hogy mi láttuk először.

Csütörtök

Reggel a napot egy művészi beszéd órával indítjuk, itt a népmeséktől kezdve Lázár Ervin műveiig mindennel foglalkozunk. A vizsgaanyagunk egy fejből elmondott mese lesz. Az óra végén kielemezzük egymás mesemondói szerepét és fejlesztjük a technikánkat.

Délben kezdődik az improvizációs óra. Ez az osztály egyik legkedveltebb órája, mert közösségmozgató és lelkesítő óra, és hatalmas játék kedvel veszünk rajta részt. Amíg jó idő volt, általában a Bikás parkban tartottuk ezeket az improvizációs órákat. Foglalkozunk az egymásra hangolódással, a memorizálással, némajátékkal és mozgás improvizációval is.

A délután folyamán kórus óránk van, jelenleg 4 szólamban énekeljük az Adiamus nevű darabot (Avatar főcímdala), és én a szoprán szólamot énekelem.

Este ismét beültünk egy színházba, az Ódry Színpad Szépek és átkozottak című darabját néztük a Jurányi Ház színpadán. A tanárunk, Hojsza Henrietta koreografálta az előadást. Vadász Kriszta pedig rendezte, és ő már engem koreografált az Úri Muri című színdarabban.

Péntek

Reggel angol óránk van, ahol angolul gyakoroljuk a színjátszást. Itt főként alapokat kapunk az angol drámajáték tanításához.

Napközben még van egy akrobatika óránk is, ahol jóga alapokkal foglalkoztunk, majd páros gyakorlatokat végeztünk egymás testsúlyával. Közösen szoktunk bemelegíteni zenére, amit mindig más végez közölünk. Fejlesztjük az egyensúlyunkat is, nyújtunk, talajgyakorlatokat végzünk, szaltózni, cigánykerekezni tanulunk. Azért szeretem ennyire, mert mindenkit a saját szintjéhez képest fejlesztenek.

Az utolsó órám a héten egy társastánc óra. Eddig chachacha-t táncolni tanultunk és most fejeztük be a sambát.

Szombat

Szombaton sajnos nem tudtam sokat pihenni, hiszen felújító próbát csináltunk a Hullám című darabhoz, mert meghívást kaptunk a Magyar Művek Szemléje című rendezvényre. A darab egy iskolában játszódik, ahol bemutatják a tanórákon keresztül az autokratikus rendszerek alapjait és ennek elfajulásait. A színdarabban én egy tanárt alakítok, a főszereplő Dégi tanárnőt, aki megmutatja a gyerekeknek, hogy manapság is lehet autokráciát teremteni. Az órákon elfajulnak a dolgok és ki tudja mihez vezet ez az „ártalmatlan” kísérlet… Már majdnem egy éve játszottuk utoljára a darabot, így a szövegtanulásba ismét bele kellett fektetni az energiámat, de összességében sikeres próbával zártuk az estét. Nagyon szeretek a csapatommal próbálni, látszik, hogy mindenki szereti egymást, komolyan vesszük a próbákat, és a szívünkhöz közel álló darabbal foglalkozhatunk.

Vasárnap

Végre egy kis pihi! Egy festményt festettem egy versillusztrációs versenyre, mert a színészet mellett nagyon szeretek verseket festeni. Most a versenynek a szőlő és a bor volt a témája, és úgy gondoltam, hogy ez egy szuper lehetőség.

egy-szinesztanonc-naploja2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAAhogy Detti elmesélte a hetét, még pár kérdésre választ adott, hogy még jobban megismerkedhessünk a háttér tartalommal, hogy milyen is lehet ezt az utat választani.

Hogyan érzed, sikerül majd megbirkózni ezzel a sok újdonsággal, változással?

Igazából, nekem ez nem tűnik terhesnek. Bármit, amit tanulunk nagyon jó, hogy végre nem csak szabadidőmben foglalkozhatok ezzel, hanem ez teszi ki a napomnak a 100%-át. Teljes mértékben úgy érzem, hogy nekem ez így tökéletes. Mindennel meg fogok tudni birkózni.

Mitől félsz a legjobban?

Nem nagyon félek úgy semmi különöstől, kiváló tanáraink vannak, akik tudom, hogy maximálisan felkészítenek majd a vizsgákra. Én pedig felkészülök azokra a dolgokra, amiket elvárok magamtól. Nagyon jó osztályközösségünk van, elfogadóak vagyunk és szívesen segítünk egymásnak. Szerencsére nincsen plusz szorongás bennünk, hogy egymás előtt, hogyan tudunk majd megnyilvánulni. Szerintem nagyszerűen beilleszkedett mindenki és részemről nagyon fontos, hogy egy alkotói közösségben ne féljünk a másiknak a véleményétől. Ez hatalmas visszajelzés mindenkinek.

Mit szeretsz a legjobban a színészi utad megkezdésében?

egy-szinesztanonc-naploja4_EGYETEMISTAK_MAGAZINJANagyon szeretem, ha van egy kis szabadidőnk, akkor bármikor el tudunk menni együtt színházba az osztállyal, és ez olyan jó, hogy mindenki vevő erre. Bármikor feláldozzuk a szabadidőnket arra, hogy még több színházzal foglalkozzunk. E mellett, talán azt szeretem a legjobban, hogy mindenkinek ugyanaz a célja, és így ennek a közösségnek nagyszerű érzés a tagja lenni. Mindig van miről beszélgetni, nagyon fontos a közös érdeklődés. Ezáltal mindenki megérti egymást, és így tudjuk egymást motiválni.

Ezek a mozgalmas napok visszatükrözik, hogy mennyi munka is áll egy színész mögött, és ez még csak a kezdet. Hisz ez a cikkben is észrevehető volt, hogyha egyszer elkap a színház ereje, akkor már soha nem enged el.

Köszönjük az interjút! Sok sikert a továbbiakban és terveid megvalósításában!

Minden olvasónknak kívánjuk, hogy kövessék az álmaikat!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian