edd-vagy-ne-edd1-egyetemistak-magazinja

Edd vagy ne edd!

Ha azt mondom esküvő, családi összejövetel, ballagás, karácsony vagy éppen, ha csak egy sima vasárnapot említek nagyon sokunknak egy közös dolog fog eszünkbe jutni ezekről. Még pedig a finomabbnál finomabb ételek, melyeket ilyenkor együtt fogyaszthatunk el szeretteinkkel jóízűen. Ilyenkor nem számít a mennyiség, mindenki dugig tömi magát a főétellel, amit utána természetesen lefolyt egy kis desszerttel, amelyből a mama keveset ugyan csak nem tud szedni nekünk.
Azonban amíg velünk, vagy a közvetlen közelünkben nem történik meg valakivel az, hogy még ilyenkor is figyelnie kell arra, hogy mit visz be a szervezetébe, addig fogalmunk sincs róla mennyire is nehéz dologról, betegségről is beszélünk.

Az ételallergia hátterében az immunrendszer kóros válasza áll. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téves módon veszélyesnek ismer fel valamely étel összetevőt – legtöbbször fehérjét -, és beindítja a védekezési reakciót ellene. Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőtkorra visszahúzódik, de megeshet, hogy egy életen át elkíséri az illetőt. Sokszor családon belüli halmozódást mutat, ami az öröklődési lehetőséget veti fel. A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél, a külföldi szakirodalom szerint, a leggyakoribb allergének a tej, a szója, tojás, halfélék. Az ételallergia tünetei nem mindig a tápcsatornához kötődnek. Gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához első látásre nehezen köthető tüneteket. Olyan tüneteket, melyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel. Ételallergia során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. A tünetek fajtája attól függ, hol szabadul fel nagyobb mennyiségű hisztamin a szervezetben. A hisztamin az allergiás reakciók során felszabaduló anyag, amely felelős a tünetek kialakulásáért, például a duzzanatért, viszketésért. A leggyakoribb ételallergia tünetek: csalánkiütés, hányinger, gyomorfájdalom, hasmenés, bőrviszketés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, illetve a légutak duzzanata.

edd-vagy-ne-edd-egyetemistak-magazinjaAz ételintoleranciát az emésztőrendszer működési zavara váltja ki, mely egyes tápanyagokat nem tud megfelelően lebontani. Ennek hátterében bizonyos enzimek hiánya, csökkent vagy megszűnt aktivitása áll. A legfontosabb különbség az ételintolerancia és az ételallergia közt, hogy míg ételintolerancia esetén az érintett ételből kis mennyiség elfogyasztása nem okoz feltétlenül tüneteket, addig ételallergia esetén kis mennyiség bevitele is jelentős allergiás reakciót válthat ki. Az ételintolerancia tünetei nem azonnal, hanem órákkal vagy akár egy-két nappal az adott alapanyag vagy étel elfogyasztása után jelentkeznek. Leggyakrabban emésztőrendszeri panaszok, puffadás, gyomorbántalmak, bélpanaszok, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik. Ehhez társulhatnak bőrproblémák vagy fejfájás is. A tünetek súlyossága általában függ az elfogyasztott étel mennyiségétől is, ezért gyakori, hogy kis mennyiség fogyasztása esetén nem jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

Természetesen mind két betegség esetében fontos a pontos és mihamarabbi kivizsgálás, hiszen az élet folyamatos hasfájással, illetve egyéb problémákkal élhetetlen. A legfontosabb, hogy semmiképp ne végezzünk öndiagnózist, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk. Minden esetben keressünk fel gasztroenterológiai szakrendelést, ugyanis hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak. Az ételintolerancia vagy az ételallergia meghatározásához egy egyszerű vérvizsgálat elegendő. A panaszok alapján a kivizsgálás részeként szakorvosa nutritív allergia vizsgálatot és/vagy ételintolerancia laborvizsgálatot fog javasolni. A leletek alapján meghatározható, hogy ételallergia, vagy ételintolerancia áll fenn és mely tápanyagok okozzák azt. Ez alapján az allergén, vagy intoleráns panaszokat okozó táplálékok elkerülésével a kellemetlen panaszok megszüntethetők, illetve elkerülhetők.

Nem egyszerű a dolog, hiszen egy olyan embernél, akinél ez felnőtt korban derül ki, a megszokott ételek elhagyásával könnyen kialakulhat a rossz kedv, illetve a depresszió is. Eleinte maximális fegyelmezettséget igényel a diéta, amely nehéz, de véghez vihető. Mint már lassan tapasztaltnak mondható ember javaslom, hogy minden olyan tápanyag helyett, amely panaszt okoz keressünk alternatívákat, jegyzeteljük fel papírra mind azokat a termékeket, amelyeket használhatunk helyette, így a vásárlásunkat is megkönnyíthetjük. Természetesen sok olyan étel van, amelyet egy életre ki kell iktatnunk, azonban vannak olyan termékek, melyek majdnem maximálisan hasonlítanak az eredetiekre, és nem mellesleg teljesen egészségesek is.
Bátran merem ajánlani azoknak is, akik nem rendelkeznek ilyen betegséggel szerencsére, de lépést szeretnének tenni az egészségesebb életmód irányába váltsanak. A bolti tehéntej helyett bátran alkalmazható a rizstej, melynek édeskés ízétől eltekintve hasonló ízvilága van, mint a rendesnek. Búza liszt helyett használjunk rizs, kukoricalisztet, melyek teljesen növényi eredetűek és bizony, ha ezekből sütjük meg a reggeli zsemléinket, akkor még egészségesnek is mondhatjuk őket.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian