a_boszorkanyok_elveszett_konyve_ajanlo_egyetemistak_magazinja

Könyvajánló: Deborah Harkness – A boszorkányok elveszett könyve

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Deborah Harkness Mindenszentek-trilógiájának első része, A boszorkányok elveszett könyve (A discovery of witches) 2011-ben jelent meg magyar nyelven. Azóta a további két rész is kapható: Az éjszaka árnyai és Az élet könyve.

Fülszöveg

Diana ​Bishop, az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész – aki akarata ellenére lett boszorkány, és azért választotta a tudományos pályát, mert így kíván megszabadulni e terhes örökségtől – az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 című kéziratra.
Rajta kívül azonban más túlvilági lények, démonok és vámpírok is nyüzsögnek a könyvtárban, és az ő érdeklődésüket is felkelti az eltűnt kötet, mert olyan titkokat sejtenek benne, amelyek meghatározóak lehetnek a teremtmények – azaz a nem-emberek – sorsára nézve. Azt is meg szeretnék tudni továbbá, hogy a boszorkány-történésznő miként bukkanhatott rá erre a kivételes ritkaságra.
A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát. Deborah Harkness regénye ennek az izgalmas vállalkozásnak és kettőjük kapcsolatának története.

a_boszorkanyok_elveszett_konyve_egyetemistak_magazinja

Egy kicsit hosszabb lélegzetvételű történetet olvashatunk a maga közel 700 oldalával, ami helyenként egy ici-picit talán túlírt és kimondottan részletes, mégis egy izgalmakkal teli világ tárul fel előttünk. Én a könyv alapján készült sorozatra akadtam rá egy esős napon, és azonnal beszippantott a vámpírok, boszorkányok és démonok különös világa. Maga a sorozat egy könnyű, rövidke, mindössze nyolc részes alkotás, amire érdemes rászánni egy fél napot. Teresa Palmer (Diana Bishop) és Matthew Goode (Matthew de Clermont) alakítása szerintem szuperül sikerült, miközben a könyvet olvastam nagyjából így is képzeltem el a két szereplő kapcsolatát.

A történet ott kezdődik, hogy Diana kikéri a híres Bodley könyvtárban a rég elveszettnek hitt Ashmole 782-őt, melyet már több évszázada nem látott senki sem. Főhősnőnknek mégis megjelenik a kézirat és fel is tárja előtte varázslatos mivoltát. Ez egyértelműen bajba is keveri a lányt, akit lények kezdenek figyelni és megkörnyékezni, élükön a férfi főhőssel. Matthew a sötétség hercegeként belép Diana életébe és megkéri, hogy fejtsék meg együtt a könyv titkát, ami valószínűleg a lények eredetéről rántja le a leplet és megmentheti őket a kihalástól.

Nem kerülhette el a figyelmemet a hasonlóság az Alkonyat sikerszériával, de megnyugtatok mindenkit, a humanitárius vámpíron kívül nem sok párhuzamot véltem felfedezni. Szépen lassan megismerhetjük a két főszereplő (főleg a vámpírunk) hánytatott sorsát, lelki vívódásait. Talán még a szerelmi szál hirtelen fellobbanásában érezhetünk némi klisét, vagy egyfajta „Edward-Bella” kapcsolat derenghet fel előttünk a férfi túlféltési ösztönét és birtokló vágyait illetően, de a könyvből azt is megtudhatjuk, hogy ez a vámpírok sajátos jellemzője, ami a jobban belegondolun nem is olyan népidegen, ha szerelmes az ember.

A démonokról az első részben keveset tudhatunk meg azon kívül, hogy szeszélyesek akár a tinédzserek. A mágia és a boszorkányrituálék ábrázolása viszont gyönyörű, az elemek tisztelete és szeretete szinte tapintható. Ugyanakkor, ha már a lényeg eredetét kutatják a szereplők meg kell jegyeznem, hogy cseppet sem varázslatos vagy spirituális úton közelítik meg, sokkal inkább a tudománnyal próbálják magyarázni létezésüket. Ez számomra új volt, de elgondolkodtató és izgalmas perspektívába helyezi eddigi tudásunkat a természetfelettivel kapcsolatban.

A szerelmesek, az Ashmole 782 mellett és a különleges mellékszereplők mellett megismerjük a lények életét szigorú egyezményekkel irányítani akaró Nagytanácsot. Rendkívül sok titkot rejteget és még több bonyodalommal szövi tele Diana és Matthew életét.

Összegezve, szerintem egy nagyon jó könyvet tarthat kezében az olvasó, amire megéri időt szánni. Imádtam a történelmi vonatkozásokat, ahogy az alkímia zavaros mégis művészi soraiba is beleszövődhettem a fejezetek alatt, és személy szerint ezek a kicsit elnyújtott részletezések is tetszettek. Ha valakit vonz a vámpírok, boszorkányok és démonok világa, esetleg a történelem, vagy csak el akar menekülni egy izgalmakkal, varázslattal és szerelemmel teli világba, annak csak ajánlani tudom A boszorkányok elveszett könyvét.

Jó szórakozást hozzá!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian