Nukleáris katasztrófa a 20. század végén – CSERNOBIL

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

„Mi a hazugság ára? A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságot hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot.”  – Hangzik el a 20. század legnagyobb emberi mulasztásból és a Szovjetunió hazugságokra épülő rendszeréből fakadó katasztrófáját bemutató Csernobil című minisorozatban. A történet 1986. április 26-án kezdődik, az ukrajnai atomreaktor végzetes robbanásával, amely azóta sem fakult a köztudatban.

A SOROZAT

Az ötrészes sorozat vérfagyasztó pontossággal adja vissza a kommunista rendszer kegyetlen, emberéletet nem kímélő hiányosságait, melyek nem csupán a dolgozó emberek életét érintették, hanem a vezetőrétegét is. Egyetlen hiba, egyetlen mulasztás, amelyben hatalmas szerepet játszik a felettesektől, a végeláthatatlan bürokrata rendszertől való félelem, mely következtében ártatlan személyektől veszik el az életüket. A Csernobil hangulata kellőképpen nyomasztó, retrospektív történet vezetéssel, amely az első perctől kezdve fenntartja az érdeklődést és a feszültséget. Hűen mutatja be valódi személyek valódi történetét minden társadalmi csoportból. Tűzoltók, akik önfeláldozóan tették, amit tenni lehetett egy olyan helyzetben, amiről ők maguk sem tudták mi is valójában. Fizikusok és mérnökök, akik tudták mit kellene tenni, de ezt a hazugság szűk keretein belül valósíthatták csak meg. Városlakók, akiket feláldoztak annak oltárán, hogy a Szovjetunió megítélése ne romoljon a világ más országai szemében.

[poll id=”3″]

Tökéletesen végigkíséri a sorozat a nagy erőfeszítésekkel titokban tartott katasztrófa nyilvánosságra kerülését. Ennek kapcsán ismerjük meg Ulana Komjuk-ot, aki kivételt képez a sorozat többi szereplője közül. A többi karakter létező embereket jelenít meg, ám Ulana egy kitalált személy. Jelenléte felszabadítóan hat a nézőre, mivel mindannyiunk gondolatait mondja ki, az igazságot, próbálja segíteni a helyszínen dolgozó tudósok munkáját mind tudásával, mind humánus nézeteivel. Másrészt fontos momentum, hogy nőként az események egyik főszereplője a megjelenő korszakban, ami a Szovjetunió egy sajátossága volt, hiszen bár a pártvezetésben nők nem kaptak helyet, a tudományokban annál inkább. Szintén a tudományok képviselőjeként találkozunk Valerij Legaszov-val, aki a csernobili katasztrófát vizsgáló bizottság vezetője és elsők között érzékeli a szerencsétlenség tényleges komolyságát. Sokat azonban nem tehet az olyan vakon az elveikhez ragaszkodó, párthű tagokkal, mint Gyatlov, a reaktorban kísérletet végző csoport vezetője. Megdöbbentő Gyatlov karakterének makacssága és az igazság végtelenségig történő eltorzítása, hiszen még akkor sem vesz tudomást a katasztrófa súlyosságáról mikor ő maga is megbetegszik a sugárzástól. Borisz Scserbina hasonló nézetekkel azonosul, tökéletesen szemlélteti karaktere a szovjet kormány felelőtlenségét és nemtörődömségét. Ám Legaszov-val való kapcsolatba kerülése után inkompetenciája ellenére is igyekszik emberségesebb döntéseket hozni mint a történések elején, így ő az egyetlen karakter aki jellemfejlődésen megy keresztül.

csernobil-korhaz
A sorozat széles történelmi áttekintést nyújt a szocializmus maradandó nyomokat okozó hibáiról, hiteles adatokból dolgozva, könnyen érthető és jól felépített a történetvezetéssel. Rálátást nyújt egyetlen működésképtelen rendszer felelőtlen döntéseinek hatására más országok sorsában. Nemcsak a múltban történt eseményekre hívja fel a figyelmünket, hanem arra, hogy hasonló tragédia bekövetkezhet a jövőben is, ha nem működik felelősségteljesen egy ország vezetősége. A történet nem hagyja figyelmen kívül a legfontosabb építőelemét a történteknek, amelyet egészen eddig kihagytak belőle, az embert. Sajátos életutakkal találkozunk a Csernobilban, amelyek minden esetben valamilyen módon tragédiában végződnek. Az események után több mint 30 évvel kerülhettek csak nyilvánosságra azok a valós adatok, amelyek a Csernobilban történt veszteségeket tükrözik. Ennek ténye sok mindent elárul egy ilyen veszélyesen hazug rendszer működéséről.

HBO

Bátran tudom ajánlani az HBO minisorozatát, nemcsak azoknak, akik kedvelik a történelmi sorozatokat, de azoknak is, akik csupán csak annak a kevés információnak a birtokában vannak Csernobilról, mint a többség. Elgondolkodtató mindenki számára mind az események folyamata, mind az emberi reakciók sokfélesége a hirtelen megváltozó helyzetre, valamint a kommunikáció irányításának hatása. Bár azt hihetnénk nem lehet a közelmúltban végbement történelmi eseményről túl sok újat mutatni, a Csernobil végén a sötét képernyőt bámulva rá fogunk jönni, hogy egészen eddig szinte semmit sem tudtunk róla. Hadd készítsek fel mindenkit, valószínűleg nem sorozatként fogja végignézni, hanem egyetlen hosszú filmként.

Jó szórakozást hozzá!

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1 thought on “Nukleáris katasztrófa a 20. század végén – CSERNOBIL

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian