charmed-egyetemistak-magazinja-1024x576

Bűbájos Boszorkák – Sorozatajánló

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Bűbájos Boszorkák (Charmed) egy 1998-ban indult nyolc évados, összesen 178 részes amerikai sorozat, a kilencvenes évek második felében indult természetfölötti sorozatok generációjának utolsó és leghosszabb ideig futott tagja. Főszereplői három nővér, akik titkon természetfeletti erővel rendelkező jó boszorkányok, a Bűbájos boszorkák. A sorozat műfaja sajátos keverék, hisz misztikus, de mégsem elvont alapvonala mögött emberi problémák, érzések és drámák húzódnak meg. Sajátos humora mégis könnyed és egyedülálló hangulatot kölcsönöz neki, és talán éppen ez a különleges együttes emelte a Charmedot az elmúlt idők legnépszerűbb sorozatai közé világszerte.

A történet

A három Halliwell nővérnek, Pruenak, Pipernek és Phoebenek, akik nagymamájuk halála után visszaköltöztek közös családi házukba, furcsa örökséggel kell szembenézniük: családjuk évszázadok óta bővülő varázskönyve mellett természetfeletti képességek kerülnek birtokukba. A testvérek rájönnek, hogy családfájuk női tagjai mind az ártatlanok védelmét szolgáló jó boszorkányok voltak, ők pedig az a három boszorkány, akik ősük, Melinda Warren jóslata szerint a történelem legerősebb boszorkányhármasát alkotják. Mégsem szuperhősök ők, hanem emberek, emberi problémákkal, melyek hol a munkában, hol a szerelemben, hol pedig egymás közt jelentkeznek – nem is beszélve a különböző gonosz erők mindennapi támadásairól. Más családtagok híján a bajok megoldásában csak egymásra számíthatnak. Életvitelük és értékrendjük eltérő, és ez gyakran ad okot konfliktusokra, de talán épp az ártatlanok védelmezése hozza közel őket egymáshoz testvérekként. A démonok elleni harc azonban nem veszélytelen. Még a lányok gyermekkorában az édesanyjuk egy démon támadásába halt bele, és három évvel azután, hogy a testvérek felvették a harcot a sötétség erőivel, Prue belehalt egy, a küzdelem során szerzett sérülésébe.

Nővérük tragikus halála után kiderül, hogy a lányoknak létezik egy féltestvérük, Paige, aki eddig mit sem tudott mágikus örökségéről. Piper és Phoebe féltestvérükkel összefogva, újult erővel veszik fel a harcot a világot veszélyeztető gonosz hatalmakkal.

charmed3-egyetemistak-magazinja

Miért ajánlom ezt a sorozatot?

Annak ellenére, hogy elég régi sorozatról van szó, én mégis, így 2020-ban is bátorkodom ajánlani, mégpedig több okból. Először is, szerintem egy generáció sem nőhet fel úgy, hogy ne látta volna, másrészt érdekesnek találom a misztika és a hétköznapiság ilyen jellegű keveredését. Mindig is imádtam az olyan történeteket, ahol a “nagy feladat”, küldetés, mágikus képességek ellenére a szereplők nem szuperhősök, hanem emberi tulajdonságokkal, problémákkal rendelkező karakterek.

Mivel saját húgommal való testvéri kötelékem eléggé erős, érthető, hogy mélyen megérint a Halliwell-nővérek között lévő kapocs: csakúgy, mint nekik, néha nekünk is támadnak nézeteltéréseink, mégis nagyon közel állunk egymáshoz, és számíthatunk egymásra szinte minden helyzetben (egyébként a sorozat iránti rajongáson is osztozunk).

Sok minden van még, amit nagyon szeretek a sorozatban, például, hogy a három nővér ugyan különbözik egymástól, és emiatt sokszor fordulnak elő konfliktusok, mégis mindhárman kitartanak az ártatlanok védelmezése és a jó erők mellett: ha ezekről van szó, nem kérdés, hogy képesek összefogni. Továbbá a Piper és fényőre, Leo között szövődő tiszta, őszinte szerelem nyűgőz le egyértelműen, remélem, hogy egyszer sikerül olyasvalakit találnom, aki annyira szeret engem, amennyire Leo Pipert – és fordítva. Ha már a szerelemnél tartunk, Phoebe és Cole kapcsolata is eléggé különleges: ha valami, akkor ez igenis bizonyítja, hogy igaz a mondás, miszerint “a szerelem mindent legyőz”, hiszen a félig démon, félig ember Cole végül feladja démoni énjét és képességeit Phoebe iránti szerelmének hatására.

charmed2-egyetemistak-magazinja

Azonban nemcsak a lányok romantikus kapcsolatai fogtak meg a sorozatban, hanem bűbájos képességeik is: Prue telekinézise (tárgyak mozgatása elmével), Piper fagyasztása, mellyel megállítja az időt és Phoebe látomásai. Nagyon érdekesnek találom ezeket a képességeket, és bevallom, néha nekem is jól jönnének (habár megérzések terén nem kell a szomszédba mennem).

A sorozat magyar rajongói számára létezik egy honlap, a charmed.hu, amelyen sok érdekesség, kép található a színészekről, szereplőkről, illetve a sorozatról, továbbá Piper receptjei is fent vannak, és még egy teszt is, melyet ha kitöltünk, megtudhatjuk, melyik Bűbájosra hasonlítunk leginkább (a húgomnak és nekem is Phoebe-t adta ki, szerintünk nem véletlenül).

Nagyon remélem, hogy számotokra is érdekes és szórakoztató lesz a sorozat, higgyétek el, nem fogjátok megbánni, ha megnézitek. Hétköznaponként délután 16:55-kor látható a TV4-en (ismétlés másnap 12:00-kor), de elérhető a SorozatBarát nevű weboldalon, vagy az Indavideón is. Jó szórakozást, és ne felejtsétek el nekem megírni, melyik volt a kedvenc jelenetetek/szereplőtök!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian