balkezesnek-lenni-egyetemsitak-magazinja

Balkezesnek lenni

A balkezeseké a világ! Valóban mások vagyunk? Ismerjünk meg néhány érdekességet, egy balkezestől balkezeseknek.

Csak 10 százalék

A világ népességének csupán 10 százaléka balkezes. Érdekes, hogy ez az arány az ikrek esetén 21 százalékra nő, tehát nagyobb gyakorisággal találkozhatunk ikrek között balkezesekkel. Sőt azt mondják, a férfiak között is több a balkezes, mint a nők körében. (Még jó, hogy a balkezesek női táborát erősítem).

Sokat harcoltak ellene

Manapság a legtermészetesebb dolog, hogy a gyerek bal kézzel tanul meg enni, majd írni, azonban bizonyára a legtöbben hallottuk már, hogy a szülők és nagyszülők körében nem ment ilyen egyszerűen. Felvett rossz szokásnak tartották a balkéz használatát, és erőszakosan átszoktatták a jobb kéz használatára a csemetéket. Ennek viszont rendkívül sok káros hatása volt, hiszen írás közben hamarabb elfáradtak, memória- és koncentrációzavarokat okozott, olvasással és helyesírással kapcsolatos problémájuk alakult ki, sőt a jobb-bal oldal összetévesztése is gyakori volt. Az időben visszafelé haladva sokkal rosszabb volt a helyzet, hiszen a 20. század elején még úgy tekintettek a balkezességre, mint egyfajta fejlődési rendellenességre, és összefüggésbe hozták különféle mentális betegségekkel. Nem is csoda, hogy ezek után a balkezességet mindig a rosszhoz társították. Gondoljunk csak az olyan szófordulatokra, mint a két ballábas, bal lábbal kelt fel, balfácán, baljós, balsors, balszerencse. A történelem során még korábban pedig a balkezesek alacsonyabb rendűnek számítottak. A középkorban a bal kézhez kötötték a boszorkányságot és a mágiát is. Az egyházzal sem vergődött zöld ágra a dolog, hiszen a kereszténységben a bal szintén az ördög oldala. Ennek oka, hogy az ítélet napján az átkozottak (a kecskék) balra küldetnek, míg az üdvözültek (a bárányok) jobbra.

Mi a helyzet a világban

Mint ahogy semmiben nem tartanak ugyanott a világ országai, úgy ebben a kérdésben is óriási különbségeket lehet felfedezni. A bal kéz használata sokáig tilos volt Albániában és Indonéziában egyaránt. A mohamedán és a hindu vallás hívei a bal kezet csak higiéniai célra használják, a jobb kezükkel pedig esznek. Japánban és a Niger folyó környékén élő nőknek tilos volt a bal kezüket használni.

balkezesnek-lenni1-egyetemsitak-magazinjaMelyik kézzel

Szintén érdekes kérdés, mit melyik kézzel csinálunk, miképp alakult ki a kézfogás vagy gyűrűhordás. Hiszen például a jobbkezes kézfogás a megszokott és máig nem illik bal kézzel kezet fogni. Ennek oka állítólag az, hogy a középkorban bal kezet használtak az illemhelység igénybevétele során. A jegygyűrűt viszont pont ezen a kezünkön hordjuk. Ennek eredete viszont sokkal régebbre nyúlik vissza, egészen a görögökig és rómaiakig. Ugyanis tőlük származik a bal kéz gyűrűsujján hordott jegygyűrű divatja.

Híres balkezesek

Julius Caesar, Nagy Sándor, Bach, Petőfi Sándor, Napóleon, Puskás Ferenc, Keanu Reeves, Newton, Paul McCartney. Néhány név a tömérdek balkezes nagy személyiségből és hírességből. Szintén érdekes, hogy a legutóbbi nyolc amerikai elnökből öt balkezes volt. Név szerint Gerald Ford, Ronald Reagan, George H. W. Bush, Bill Clinton és Barack Obama. A brit királyi családban pedig szintén van balkezes személy, egész pontosan Vilmos herceg. Rafael Nadal viszont jobbkezesből lett balkezes, ugyanis edzője hatására tudatosan tanulta meg profin használni a bal kezét, mivel óriási előnynek tartották a pályán.

Balkezesek boltja

Annak ellenére, hogy manapság teljesen elfogadottá vált a balkezesség, minden jobbkezesek számára készül. Nem is gondolná egy jobbkezes ember, milyen nehéz ollóval felvágni egy csomagolást, amíg a másik kezével nem próbálja ki. A Left-hand Quality Kft. 1997-ben nyitotta meg Magyarországon a balkezesek első szakboltját. Igyekeznek megismertetni a speciális balkezes eszközöket. Üzleti filozófiájukhoz tartozik a megfelelő eszközök ajánlásával az esélyegyenlőtlenség kialakulása. Üzletükben óvodás és iskolás írószerek, ollók, konyhai és evőeszközök, manikűrkészletek kaphatók – természetesen “fordított” kivitelben. Gyermekként nekem is óriási segítség volt a fordított papírvágó olló, így nem maradtam le technika órán társaimtól, hiszen egy normális ollóval kétszer annyi idő, hanem lehetetlen lett volna kivágni azt a kört.

„Gyermekkoromban mindent fordítva csináltam. Fordítva írtam, és tanáraim valahányszor belenéztek a füzetembe, enyhe dührohamot kaptak. De nem csak az iskolában voltak gondjaim. Nem tudtam például megtanulni biciklizni, mert kötöttem az ebet a karóhoz, hogy visszafelé kell tekerni a pedált, és meg voltam győződve róla, hogy rajtam kívül mindenki rosszul csinálja. Mindent a bal kezemmel csinálok, és minden igyekezetem ellenére, nem tudok változatni ezen.” Diane Paul

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian