babszinhaz-koronavirus

Bábszínház a koronavírus idején – Interjú Nagy Krisztinával

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A koronavírus, vagy más néven COVID-19 mindenki számára egy új élethelyzetet alakított ki, és szinte kivétel nélkül minden ember munkáját átformálta. A legtöbb cég a home-office lehetőségét választotta dolgozóinak, de mint tudjuk, ez nem mindenki számára opció.

A vírus minden területet, így a rendezvényeket, kulturális programokat is mélyen érintette, sok ember munkája szünetelt, vagy szűnt meg teljesen, a kilátástalanság, bizonytalanság vette át a szerepet. A kulturális szférában dolgozó szakemberek jobbnál jobb ötletekkel rukkoltak elő, sok zenekar, színház, táncegyüttes tartott online előadásokat, és további kreatív módon próbálták megtartani közönségüket. Többek között a Szegedi Kortárs Balett is közzétette néhány régebbi darabját, az ország számos múzeumába is betekintést nyerhettünk online tárlatvezetéseken keresztül, valamint a táncolni vágyók számára Földi Béla, a Budapest Táncszínház igazgatója is tartott tréningeket. Mai cikkemben Nagy Krisztinával, a veszprémi Kabóca Bábszínház műszaki vezetőjével és színészével, valamint a KOHÓ Műhely tagjával olvashattok interjút az elmúlt időszak nehézségeiről.

INTERJÚ

Hogyan hatott a koronavírus az eddigi munkádra?

nagy-krisztinaNagy Krisztina: Mivel a színház egy élő műfaj, és a pandémiás helyzet minden élő helyzetet blokkolt, így sajnos első körben nagyon ijesztő volt. Az első kétségbeesés után nyilván mindenki kereste, miként lehetne ezt a helyzetet átvészelni. Március 15-én még zárt ajtók mögött megtartottuk az akkor próbált előadásunk premierjét a társulatnak, de sajnos az előadást azóta sem tudtuk játszani, így ez átkerül a következő évadra, és reménykedünk, hogy akkor már nem kerülünk ilyen helyzetbe. Ezen kívül egy másik társulattal március 16-án kezdtem volna próbálni Budapesten a KOHÓ Műhelyben. Két előadást próbáltunk volna, de a személyes találkozókat, próbákat sajnos júniusig halasztanunk kellett, viszont az online térben a szöveggel és az elemző kutatómunkával sokat tudtunk foglalkozni, ami a későbbiekben rengeteget fog szerintem segíteni.

A legtöbb társulathoz hasonlóan ti is tartottatok online előadásokat?

Nagy Krisztina: A bábszínházunk úgy gondolta, hogy nem online előadásokat töltünk fel az internetre, hanem máshogyan próbáljuk megtartani a nézőinket. Az online térben is jelen voltunk természetesen, hiszen a bábszínház világnapja, a költészet napja, és anyák napja alkalmából is készítettünk videókat. Ezeken kívül készült egy gólyalábas ismeretterjesztő sorozatunk is, ahol egy munkatársammal mutattuk be a gólyalábazás alapjait. A minden évben várva várt Kabóciádé Családi Fesztiválunk megszokott kalandtúráját is videó formájában próbáltuk meg eljuttatni a közönséghez. Remélhetőleg a következő év júniusában már újra együtt fesztiválozhatunk a gyermekekkel.

Hogyan oldottátok meg, hogy ne veszítsétek el a közönségeteket?

Nagy Krisztina: Egyrészt, amit az előbb is mondtam, az online tér bizonyos használata volt segítségünkre, valamint a bábszínház igazgatója úgy érezte, ha a közönség nem jöhet hozzánk, akkor menjünk mi a közönséghez. Így jött létre a Mesefutár, házhoz megy a bábszínház programunk. Ezt eleinte szülinapos gyerkőcökhöz vittük ki Veszprémbe és a környező falvakba, de volt, hogy névnap alkalmából is játszottunk. A szülők megrendelhettek minket, mi pedig egy tandem biciklivel begurultunk az udvarukba vagy a házuk elé, és kellő távolságból, vagy akár az ablakból figyelhették az előadást. Most, hogy lazítottak a helyzeten, már óvodák udvarában is tudjuk szórakoztatni a gyerekeket.

babszinhaz-koronavirus-2

Mivel készültök, ha újra színpadra lehet majd állni?

Nagy Krisztina: A következő évadban a színház több bemutatóra is készül, ilyen például a Hamupipőke vagy a Badumama gyermekei is.

Vállalt olyan munkát a társulat, ami teljesen a munkakörötökön kívül esik?

Nagy Krisztina: Igen, ráadásul egész sokáig csináltuk is. Két helyen segítettünk be, az egyik az a Lélektér Alapítványnak nyújtott sofőrszolgálat volt, ők időseknek vásároltak be, mi pedig biztosítottunk hozzá autót és sofőrt.  Ezen kívül egy idősek otthonában segédkeztünk az ételkiszállításban, ugyanígy.

Veszprémben a Kabóca Bábszínház mellett a Petőfi Színház is meglátogatta a város lakóit, hogy kicsit jobb kedvre derítsenek mindenkit ebben a nehéz helyzetben. Gyereknap alkalmából Mesebusszal köszöntötték a gyerekeket. Mivel a nyári napközis táborokat engedélyezték, így a bábszínház is várja az alsó tagozatos gyerekeket augusztus második hetében egy kreatív táborozásra. A foglalkozások minden nap 8-16 óráig tartanak, ahol többek között bábozással, kézműves foglalkozásokkal, diavetítéssel és sportvetélkedővel is készülnek.

Photos by: Kabóca Bábszínház, Peka Roland

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian