autista-vagyok-youtube-csatorna

“Megismerhető vagyok!” – Interjú az Autista vagyok Youtube csatorna alapítójával, Fekete Gy. Viktorral

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az önkéntes karantén ideje alatt rengeteg olyan mém kelt szárnyra, ami szerint introvertáltnak lenni ebben az időszakban milyen jó, hiszen amúgy se szeretnek emberekkel lenni. Az a gyanúm, hogy sokan hasonlóan gondolkoznak az autizmussal élőkről is, hiszen a köztudatban az kifejezetten él, hogy ők sokkal jobban szeretnek a saját társaságukban lenni, mint másokéban. Az autizmusnak egyébként több típusa is van, de nem szeretnék itt autizmusról szóló leírást írni nektek, de akit esetleg érdekel egy kicsit több az autizmusról, az itt talál róla néhány információt.: http://aosz.hu/az-autizmusrol/

Amiért én most erről beszélek, az az interjú, amit a továbbiakban olvashattok, az ’Autista vagyok’  Youtube csatorna egyik alapító tagjával, Fekete Gy. Viktorral.

Először is nagyon-nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet. Én már több videótokat is láttam a Youtube-on, de az olvasóknak mesélnél egy kicsit magadról?

Fekete Gy. ViktorFekete Gy. Viktor: Szeretettel köszöntök mindenkit. Mindig nagy gondban vagyok a bemutatkozásnál, amikor egy mondatban kell hitelesen megismertetnem magam másokkal. Aktuálisan zenész és Viktor Valaki művésznéven grafikus vagyok, illetve életre szólóan Asperger-szindrómás autista és ebből fakadóan érdekvédelmi aktivista. Van egy macskám, ez talán még fontos.

Miben változott az életed a kijárási korlátozás ideje alatt, könnyebbnek éled meg, hogy például kevesebben vannak az utcákon? Mi az, ami legjobban hiányzik azóta, hogy #maradjotthon időszak van?

Fekete Gy. Viktor: Mivel egyébként is itthon töltöm a legtöbb munka- és szabadidőmet és szeretek lassan, nyugodtan élni, így kevés területen élek meg változást. Az például, hogy a boltban kevesebben vannak, számomra jó dolog, ahogy asztmásként a budapesti levegőt is tisztábbnak érzem. Ráadásul mintha az emberek figyelmesebbek lennének egymással. Ezek mindenki számára nagyon jó dolgok. Hívőként a gyülekezet, előadóként a közönség, és úgy alapvetően a baráti társaság persze nekem is hiányzik, még akkor is, ha én minderre nem vágyom olyan gyakorisággal és intenzitással.

 Te egyébként előadóként és művészként is tevékenykedsz, szerinted az állapotod jobbá teszi vagy nehezíti az életed ebből a szemszögből?

Fekete Gy. Viktor: Nem érzem, hogy rendelkeznék bármiféle többlettel az autizmusom miatt, ha nem számoljuk azt, hogy „belsősként” jobban rálátok az autisták életére (ami sokszor jelent számomra ihletforrást). Viszont vannak dolgok, amikkel nehezebben birkózom meg. Például az utazás vagy az előadói környezet véletlenszerűsége, amire nekem előre fel kell készülnöm: részletekbe menő leírással a menetidőről és átszállásokról, a helyszínről, a közönség várható létszámáról, a WC és a színpad távolságáról és minden apró dologról, ami a fellépés előtt megzavarhat. Mert ha olyan inger ér, amire nem készültem fel előre, akkor könnyen lefagyok. Ezért aztán folyamatos bennem a küzdelem az információk megfelelő értelmezése miatt, ami viszont egy ponton túl nagyon fájdalmasan kimerítő és fárasztó. Viszont magát az alkotást és fellépést élvezem és energiát ad. Amíg mikrofon van a kezemben, addig a helyemen és biztonságban érzem magam.

autista_vagyok_fekete_gy_viktor

Amikor kimondták, hogy autizmussal, azon belül is Asperger-szindrómával élsz, akkor már 30 éves voltál, mit adott neked az, illetve adott-e egyáltalán valamit, hogy erre fény derült?

Fekete Gy. Viktor: Megnyugvást jelentett a diagnózis, mert életem addigi kérdéseire végre választ kaptam. Rájöttem arra is, hogy nem vagyok ismeretlen a világban, megismerhető vagyok, csak ki kell lépni a megszokott klisékből.

Hálával tartozom azoknak, akik ezen az úton segítettek, tereltek engem. Éppen ezért döntöttem el a kivizsgálás előtt, hogy ha kiderül az autizmusban való érintettségem, akkor tenni fogok azért, hogy mások nálam könnyebben megismerhessék az autizmust. Ezért kezdtem el érdekvédelemmel is foglalkozni, így született meg az Autista Vagyok videócsatorna, majd később tapasztalati szakértőként ezért kezdtem érzékenyítő-tudatosító előadásokat tartani.

 Én anno a ’Párkapcsolat autista módracímű videóval találtam rá a csatornátokra, miért tartod fontosnak, hogy ilyen és ehhez hasonló témákról is beszéljetek a csatornán?

Fekete Gy. Viktor: Az a legnézettebb videónk, sokan emlegetik első „találkozásként”.

Rengeteg tudományos könyvet és cikket olvastam az autizmusról, de úgy éreztem, hogy szükség lenne valami „hétköznapibb” forrásra, amin keresztül megismerhetnénk az autisták mindennapi gondolatait és gondjait. Törekszem ezért arra, hogy szakmai kifejezésektől mentesen, egyszerű, akár humoros formában beszéljek a hétköznapok adta témákról, hiszen ezeken keresztül ismerjük meg leginkább egymást és önmagunkat.

A legtöbb videó lényegében a saját tapasztalataimból vagy értetlenkedésemből születik. Hogyan kell randizni felvett szerepektől mentesen? Miért kell megenni mindent, ami a tányéromon van és miért nem játszhatok az étellel? Miért mondja valaki, hogy majd felhív, ha azután nem hív fel többet? Miért hívják örökbarátságnak, ha véget ér egyszer? És miért törődünk bele, hogy bizonyos szavakat nem arra használunk, amire kellene? Miért szól rám Édesanyám, hogy ne beszéljek csúnyán, amikor mindenki csúnyán beszél? Ezek teljesen hétköznapi kérdések, de azáltal, hogy egy autista kérdezi, máris nehezebb megválaszolni őket.

Nagyon sok videótok van fent a neten, szerinted, ha valaki jobban meg szeretne ismerkedni az autizmussal, azon belül is az Asperger-szindrómával, melyik videótokkal érdemes kezdeni, vagy ha nem videótokkal akkor mivel?

Fekete Gy. Viktor: Ha valakit érdekel az autizmus, az már önmagában jó, onnantól mindegy hol kezd neki. Lizankával (a videócsatorna másik szereplőjével) igyekszünk érdekes, humoros és informatív videókat készíteni, bátran ajánlom bármelyiket, ahogy a velünk készült interjúkat, cikkeket, könyveket* is. De nyugodtan keresgéljen máshol is, csak figyeljen arra, hogy ezek a források hitelesek legyenek.

Persze ha az autizmust a maga valóságában akarod megismerni, akkor a legjobb lehetőséget az autisták között találod. Sokfélék vagyunk, de nem mindannyian zárkózunk el másoktól, szóval érdemes ismerkedni velünk és megismertetni velünk a te világodat. Sokan vagyunk nyitottak és kíváncsiak rád.

*Velünk beszélj, ne rólunk – Hátrányokkal induló aktivisták beszélnek életükről és munkájukról
DÓSA MARIANN, UDVARHEGYI ÉVA TESSZA
Napvilág Kiadó, Megjelenés: 2016. június 08.

Lizanka – Egy autista lány története a bezártságtól a teljes élet felé
ORAVECZ LIZANKA , OROSZ ILDIKÓ
HVG Könyvek, Megjelenés: 2017. június 12.

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian