apak-napja-2020

Apák napja, és az apák szerepe

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Az Apák napja egy olyan nemzetközi ünnepnap, amelyet Magyarországon június harmadik vasárnapján tartunk, és amely napon az apáké, nagyapáké és dédnagypapáké a főszerep.

A jeles nap bevezetését egy amerikai férfi, Sonora Smart Dodd kezdeményezte édesapja iránti tiszteletének jeléül, aki egyedül nevelte fel őt és nyolc testvérét, a hatóságok pedig 1910-ben végül úgy döntöttek, hogy felveszik az ünnepnapok közé. A férfi valószínűleg ezzel szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy az apák szerepe is ugyanolyan fontos és meghatározó a család és a gyermek életében, valamint hogy ők is nagy tiszteletet érdemelnek azért, amit nap mint nap tesznek. Azonban az kérdéses, hogy csupán ezzel, hogy az apák napját jeles nappá nyilvánították, elérte-e volna ezt a célját.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon miért kap ennyivel kisebb szerepet az apák napja az anyák napjával szemben. Hiszen azt láthatjuk, hogy ezt az ünnepet korántsem előzik meg nagy előkészületek, az óvodákban és iskolákban nem tartanak éneklős előadásokat az apáknak és annyira a médiát sem harsogják tele apákat dicsőítő szavakkal. Én ezt sajnos csakis a társadalmi elvárásokhoz és a tradicionális nemi szerepekhez tudom visszavezetni, melyek szerint a férfi a családfenntartó és ő dolgozik, a nő pedig otthon marad és gyerekeket nevel, ebből a feladatfelosztásból pedig értelemszerűen következik, hogy az anya van ott a mindennapokban a gyerekekkel, ő van jelen leginkább az életükben, az apjukat maximum este egy gyors puszira, ha látják, meg esetleg a hétvégeken. Mert arról nagyon kevés szó esik, hogy ha egyedül csak a férfi a kenyérkereső, az valójában mennyi munkaórával és fáradtsággal jár, hogy elég pénzt tudjon keresni ahhoz, hogy eltartsa a családját főleg, ha egy-két gyermeknél többről is gondoskodni kell. Ennyi munka mellett pedig igencsak nehézkessé válik, hogy elég időt töltsön a gyerekeivel, ami nemcsak az apák számára, de a gyerekek számára sem jó.  Tehát ezek a kijelölt szerepek nemcsak a nőknek, de a férfiaknak sem biztos, hogy egészen kívánatosak. Sajnos olykor azt is tapasztalhatjuk, hogy vannak olyan férfiak, akik viszont pontosan úgy tekintenek a gyereknevelésre, mint a nő egyik feladatára, és így szinte teljesen kimaradnak a gyerekek életéből. Pedig bennük is tudatosítani kellene, hogy valójában ezzel a hozzáállással mekkora károkat okozhatnak.

apak-napja-2020-1

Az apa szerep fontossága

Már számtalan tanulmány született arról, hogy a gyerekek személyiségfejlődésében és egészséges felnőtté válásában kulcsszerepet játszanak az apák is, hiszen akár fiúkról vagy lányokról beszélünk, a gyerekeknek látniuk kell anyai és apai mintákat is és mindkét szülőjüktől elég szeretetet kell kapniuk. Nem véletlenül halljuk, hogy sokak felnőttkorban jelentkező problémájuk vagy mentális betegségük visszavezethető az édesanyjukkal vagy az édesapjukkal való kapcsolatukhoz. Az apák szerepénél maradva, például kifejezetten fontos, hogy a lánygyermek és az apa viszonya kiegyensúlyozott legyen, hiszen gondoljunk csak bele, az apa az első férfi egy lány életében, akire felnézhet, és akiben megbízhat, és ha ez valamiképpen sérül, és a kislány elveszti a bizalmát az apja felé vagy csalódik benne, az nagyban meghatározhatja a későbbiekben a férfiakkal való kapcsolatát is.  Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy a kisfiúk pedig az apjuktól tanulhatják meg azt, hogy hogyan kell viszonyulni a nőkhöz, így, ha az apa erőszakosabban viselkedik a fiú anyjával, akkor könnyen meglehet, hogy majd ő is hasonlóan fog bánni a nőkkel. De természetesen nem kell mindig ilyen szélsőségekre gondolni, hiszen az egyszerű hétköznapokban is szüksége van egy gyereknek az apjára. Szüksége van arra, hogy olykor eltöltsenek egy kis időt együtt, kettesben. Szüksége van apa-fia, vagy éppen apa-lánya programokra. Ez pedig lehet bármi, focizás a kertben, horgászat vagy vadászat (már ha tipikus apa-fia programot szeretnének szervezni), de akár csak egy közös fagyizás, ami egyfajta élményt szerezhet mindkettejüknek és erősíti a köteléket közöttük. Mindenképpen szeretnék még kitérni arra, hogy manapság – a fentebb említett társadalmi elvárásokból következve – a válások során automatikusan az anyához kerülnek a gyerekek, kivéve persze az olyan eseteket, amikor ő már tényleg végképp alkalmatlan arra, hogy nevelje őket. Ezekben az esetekben az apának nagyon kevés esélye van arra, hogy neki ítéljék a gyerekeket és szinte mindig a nő érvelése győzi meg a bíróságot, az apa számára pedig eljön a „tartásdíj” és a „kéthetente egy hétvége” láthatás időszaka, amellyel szintén csak nőni fog a ”távolság” a gyerek és az apa között. Ezért is fontos, hogy a válás után se szakadjon meg köztük a kapcsolat, és az apa ennek ellenére is igyekezzen minél több időt tölteni a gyerekével vagy gyerekeivel, legyenek akármilyen korúak. De ebben partnernek kell lennie az anyának is.

Összességében tudjuk, hogy az anyák szerepe rendkívül fontos egészen a gyermek születésétől kezdve, hiszen még kisgyermekként szinte teljesen az anyára van utalva, tehát egyértelműen anya és gyermek között egy erősebb kötelék jön létre. Azonban fontos, hogy ne felejtsük el, egy családban ott van a férfi is, az apa, akinek (a család eltartásán túl) fontos szerepe van a gyerekek életében és szocializációjában, ezért nekik is kijár a tisztelet és megbecsülés. Ezeket a szerető apákat, nagyapákat és dédnagyapákat ünnepeljük ma, és ezzel a kis gondolatmenetemmel együtt kívánok nekik Boldog Apák napját!

 

Kiemelt kép forrása: www.tomvmorris.com

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1 thought on “Apák napja, és az apák szerepe

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian