koronavirus-helyzet-junius-1024x576

Akkor öntsünk tiszta vizet…

Unásig ismételt téma, ami már mindenkinek a könyökén jön ki, de legalábbis nem telhet el úgy egy nap, hogy ne halljunk róla: a koronavírus.

Tömérdek cikket és beszélgetést találhatunk magáról a vírusról, a járvány áldozatairól, feltételezett következményeiről a gazdaságban és a társadalomban egyaránt. Akkor most itt egy újabb, hogy növeljük ezen cikkek számát? Inkább öntsünk tiszta vizet a pohárba néhány dolog kapcsán.

Se ki, se be az a biztos

Hazánkban eddig is valós probléma volt az elzárkózás, elszigeteltség, abban bízunk, amit ismerünk, ami közel van. Történelmünk ismeretében teljesen érthető ez a féle gondolkodás, főleg az idősebb generáció kapcsán. Most egy ilyen világjárványt követően, nem meglepő, hogy még jobban megerősödnek majd „ha köhög és még külföldi is, akkor biztos koronás” típusú mondatok.

Szerencsések vagyunk, valójában nagyon kedvező körülmények között sikerült átvészelnünk a járvány első hullámát, és közel sem kellett olyan kihívásokkal szembenéznünk, mint például a mediterrán országoknak. Ennek ellenére az így is ingoványos talajon álló gazdaság megsínylette ezeket a hónapokat, ezért nagyon jó ötletnek tartom, hogy támogassuk a hazait, utazzunk belföldön, lendítsük fel a magyar turizmust. De ez sosem lesz egyenlő azzal, hogy bármi is az előítéletek és a diszkrimináció célpontjává váljon. Az azonban, hogy számtalan médiumban „Wuhan vírus” „kínai vírus” címszavakkal láttak napvilágot a hírek pontosan ezt segíti elő.

koronavirus-helyzet-juni

Akkor mégis mit tehetünk, hogy ne essünk a sztereotípiák és szalagcímek csapdájába?

Tájékozódjunk! A legkönnyebb válasznak hangzik, de egyben a leghatékonyabb is. Ne legyünk szűk látókörűek és teljes egészében vizsgáljunk egy-egy kérdést. Amennyiben lehetőségünk van rá, informálódjunk idegen nyelvi lapokból, az adott ország hivatalos tájékoztatóiból. Legyünk kritikusak azzal, amit hallunk és olvasunk, ami alól az én cikkem sem kivétel természetesen. A napokban pedig ismét fellendültek a híradások, a járványhelyzet megszüntetésével. Sokan azonban már belefásultak a témába, elegük lett belőle éppen ezért már nyomon sem követik az eseményeket.

 Tehát hol is tart a dolog?

1) Június 18-án megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor hat hónapra járványügyi készültséget rendeltek el.

2) Eltörölték a már régóta várt vásárlási idősávokat is.

3) A maszkhasználat szabályai változatlanok maradtak. Az üzletekben és tömegközlekedésen egyaránt kötelező, kivéve a 6 év alatti gyerekek számára.

4) Jó hír minden egyetemistának, hogy nem kell izgulnunk a lejárt diákigazolványok miatt vagy átutaznunk a fél országon egy érvényesítő matricáért. A veszélyhelyzet megszüntetését követő 180. napig, azaz egészen „2020. december 15-ig elfogadják a közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, lejárt hivatalos okmányokat” – olvashatjuk a koronavirus.gov.hu oldalon.

Összességében a járvány szempontjából igen kedvezőek a számok is a legtöbb országhoz képest, az összes fertőzött (ami persze folyamatosan egyre lassabban emelkedik) kicsivel négyezer felett jár, ebből viszont az aktív fertőzöttek száma már jócskán ezer alatt van.

(Véletlenül se jusson eszünkbe a Churchillnak tulajdonított híres mondás, miszerint “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”)

Akkor térjünk vissza, mi a helyzet azzal a külfölddel?

Aki külföldi nyaralásra készül, vagy régen látott rokoni látogatásra vár megnyugodhat, karanténkötelezettség nélkül várhatja a nagy napot. A Konzuli Szolgálat hivatalos oldaláról tudjuk, hogy Magyarország területére korlátozás nélkül beléphetnek a magyar állampolgárok, az Európai Uniós tagállamok, az EGT megállapodásban részes államok, valamint Svájc állampolgárai (kivéve Egyesült Királyság), és a  fenti személyek harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjai. Ezen kívül még rengeteg engedményről olvashatunk, sőt méltányossági kérelemre is van lehetőség, tehát ha Európán túli úti célunk van, mindenképp tájékozódjunk előtte.

De a jó hír, hogy megnyugodhatunk most már mindenki számára újra szabad a határátlépés. Természetesen az eddig ismert repülési szokások teljesen megváltoztak, mint ahogy minden máshoz ehhez is alkalmazkodnunk kell, óvatosnak és körültekintőnek kell lennünk egészségünk megőrzése érdekében!

 

Kiemelt kép:  cottonbro
likeheartlaughterwowsadangry
0

1 thought on “Akkor öntsünk tiszta vizet…

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian