a-tortenelem-legbizarabb-trendjei-egyetemistak-magazinja

A történelem legbizarrabb trendjei

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A nők az ősidők óta kényesen figyelnek a kor divatjára és az adott öltözködési elvárásokra, melyek nem minden esetben voltak összeegyeztethetők az egészséggel vagy a praktikummal.

Fűző

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei1-egyetemistak-magazinjaHa először megkérdezném, hogy kinek milyen kényelmetlen öltözet jut eszébe a múltból a válaszok nagy része valószínűleg a rettegett fűző lenne. Ez a karcsúsításra szánt darab a 16. században terjedt el a nők körében. A merevítésről bálnacsontok gondoskodtak, melyek lehetetlenné tették, hogy viselője hirtelen mozdulatot tegyen, felemelje a karját, görnyedt háttal üldögéljen, vagy akár normálisan levegőt vegyen. Helyét a 20. században a melltartó kezdte átvenni, de még mindig jelen van napjainkban a „fűző őrület”, bár jóval kényelmesebb formában, mint régen.

Krinolin

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei2-egyetemistak-magazinjaSzámtalan divathóbort rejtett veszélyeket viselőjükre nézve, de talán egyik sem volt olyan veszélyes, mint azok a hatalmas szoknyák a reneszánsz korszakából, amiket annyian irigylünk a filmekből. A szoknyák átmérője a két métert is meghaladhatta, mely nem csak komoly súllyal bírt, de rendkívül nehéz mozgást is eredményezett. Rengeteg nő gyújtotta fel saját öltözékét a halálos krinolinnak hála és a szekerek kereke is veszélyt jelenthetett.

20. századi szoknya

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei3-egyetemistak-magazinjaA hatalmas krinolin helyét szépen lassan átvették a szűk szoknyák, ám ez a 20. század fordulóján annyira szélsőséges lett, hogy a nők csak tipegve tudtak haladni, különben csúnyán előre buktak. Nem véletlenül kapta az igencsak frappáns „bukjelszoknya” gúnynevet a darab.

Halálos magasság

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei4-egyetemistak-magazinjaA magassarkúcipők napjainkban is kedvelt darabok a hölgyek körében, ez nem volt másként a 15-17. században sem, mindössze annyi különbséggel, hogy a chopine elnevezésű lábbelik fél méter magasak is lehettek. Képtelenség volt bennük egyedül járni, így vagy sétapálcát használtak vagy egy inas segítő kezeire bízták magukat. Egyetlen praktikumként talán annyi említhető meg, hogy a csatornázatlan, sáros utcák fölé emelte a viselőjét.

Hófehér bőr

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei5-egyetemistak-magazinjaA fehér bőr sokáig a szépségjegyek legfontosabbja volt. A nők mindent megtettek, hogy minél inkább kitűnjenek társaik közül szépségükkel, így nem féltek különböző kencéket segítségül hívni. Az ólomalapú sminket már a görögök is használták, ám rövid időn belül, ám annál hosszabb ideig a nők egyik kedvencévé vált. Használatával elérhették a kívánt bőrtónust, de komoly egészségügyi bajokat okozott a szervezetben. Gyulladást és hajhullást, ám halállal is végződhetett. I.Erzsébet is rendszeres használója volt, hogy eltüntesse himlője nyomait. Ma már senkinek sem titok, hogy Anglia legnagyobb uralkodója bizony kopaszsága miatt parókahasználatra kényszerült.

Az ólmon kívül a másik „jól bevált” eszköz az arzénostya volt. A nők bizony a legveszélyesebb eszközökre találtak rá az évszázadok során, hogy szépségüket kiemeljék. Ezt a különleges ostyát még a 20. században is előszeretettel fogyasztották, hiába volt már ekkor is bizonyított káros hatása.

A 14.századi európai arisztokrácia mondhatni biztonságosabb megoldást talált a hőn áhított sápadtság elérésére. Rájöttek, hogy ha piócákat tesznek az arcukra-ideiglenesen ugyan- de magukénak tudhatják a fehér arcbőrt.

Szőrtelen test

a-tortenelem-legbizarabb-trendjei6-egyetemistak-magazinjaMár a középkorban is gyantáztak a hölgyek, ám nem csupán divathóbortból, hanem egészségügyi okai is voltak. Mivel a rendszeres tisztálkodást nem volt jellemző, így próbálták gátolni az élősködők megtelepedését. A 15-16. században arzénos-meszes mérgező kencét vittek fel a bőrre, míg az égetni nem kezdett majd forróvízzel leöblítették, de népszerű volt a macskaürülék ecettel való keveréke is vagy a fecskéből készített főzet.

A magas, szemöldök nélküli homlokért egyesével tépkedték ki hajszálaikat, de jellemző volt az ecetes-limeos keverék használata mely kisebesítette és hámlasztotta a fejbőrt.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian