a tett sorozat

A TETT- egy váratlan gyilkosság, igaz történet alapján

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Túl sok a szabadidőd és nem tudod, hogy mit kezdj magaddal? Néznél egy jó sorozatot, de nem tudod, hogy pontosan mihez is van kedved? A Media Iuris szerkesztősége ezentúl minden kedden készül az olvasói számára egy sorozat- vagy filmajánlóval, hiszen nem csak a könyvek terén nagy a kínálat. Ezen a héten az egyik kedvenc szériámat, A tett című sorozatot mutatom be nektek. Remélem Ti is annyira fogjátok szeretni, mint én.

Dráma, krimi, gyilkosság, bűncselekmény, igazságszolgáltatás. Ezt nyújtja A tett (The Act) című sorozat. Ez a széria egy bűnügyi, drámai, horror webes sorozat, amely 2019. március 20-án indult a Hulu-n. Magyarországon az HBO 3 kezdte vetíteni a szériát 2019. április 21-én. A 8 részes minisorozat egy rettenetes bűntény feldolgozása, amely bejárta az egész világot. Talán te is hallottál már Gypsy és Dee Dee Blanchard történetéről.

A TETT TÖRTÉNETE RÖVIDEN

Egy gyilkosságról szóló képjelenettel indít az első epizód. Dee Dee Blanchardot, akit Patricia Arquette alakít, holtan találják a szomszédjai az otthonában. Az emberölés nyomait bemutató jelenet után több évet is ugrunk vissza az időben, amikor is az előbb említett áldozat beteg kislányával, Gypsy Rosezal (Joey King) beköltözik új otthonukban. Kezdetben az asszony és lányának mindennapjait ismerik meg a nézők. A nehézsorsú lánynál gyermekkorában leukémiát, izomsorvadást és egyéb kórokat diagnosztizáltak. Gypsy betegségei miatt nem képes önállóan gondoskodni önmagáról, így anyja ápolására szorul, akit ezért nagyon megbecsülnek a környéken. A több műtéten is átesett kerekesszékes kislány az évek múlásával kezd ráébredni arra, hogy ő teljesen egészséges és nem is olyan gyámoltalan, mint amilyen helyzetbe édesanyja kényszeríti. A lány esténként, míg szülőanyja alszik, kikel a kerekesszékéből és pár órára megszabadul azoktól a hazugságoktól, melyekbe belekényszerítik. Münchausen-szindrómának hívják azt a pszichiátriai betegséget, melynek során az érintett valódi betegségek ismertetőjeleit produkálja. Ebben az esetben Dee Dee az, akinek mentális gondjai vannak. Gypsy kideríti, hogy édesanyja nem csak a betegségekben, de még a saját életkoráról is hazudott neki. Életéveinek megfelelően a serdülő lány elkezd érdeklődni a férfiak iránt. Egy titokban vásárolt laptop és egy keresztény társkeresőnek köszönhetően megismerkedik a 24 éves Nick Godejohnnal. A két fiatal hamar egymásba szeret és elkezdik tervezni a közös jövőjüket. A több év hazugság után Dee Dee-t eléri a végzete. Ha érdekel, mi minden vezet el egy gyilkosság elkövetéséhez, akkor nézd meg a sorozatot és fejtsd meg a bűntényt a leleplezés előtt.

a tett-sorozat

MIÉRT FOGOD SZERETNI A TETT CÍMŰ SOROZATOT?

 1. SZÍNÉSZEK: A sorozat kreátorai Nick Antosca és Michelle Dean megtalálták a tökéletes szereplőgárdát a sorozat megalkotásához.
Színész Szereplő
Patricia Arquette Dee Dee Blanchard
Joey King Gypsy Rose Blanchard
AnnaSophia Robb Lacey (szomszéd + Gypsy egyetlen barátnője)
Chloë Sevigny Mel (szomszéd, Lacey anyukája)
Calum Worthy Nick Godejohn (Gypsy szerelme)
Steve Coulter Dr. Evan Harley
 1. HITELESSÉG: Annak ellenére, hogy többször kihangsúlyozták az alkotók, hogy bizonyos jelentek csak a képzelet szüleménye mégis a valóban megtörtént eseményeket tükrözi a széria, a Münchhausen-szindrómával a középpontjában. Nem minden jelenetét könnyű befogadni, de megéri.
 1. PÁRHUZAMOS IDŐSÁV: Azzal, hogy az első epizód elején megismerhettük a végkifejletet, a többi rész leginkább a múltban játszódik, ezzel is gondolkozásra sarkalja a nézőt a gyilkosság megfejtéséhez.

JELÖLÉSEK

Satellite Award – Legjobb minisorozat kategóriában
JOEY KING:

 1. Primetime Emmy-díj – Legjobb női főszereplő – televíziós minisorozat vagy TV-film
 2. Golden Globe-díj – Legjobb női főszereplő – televíziós minisorozat vagy TV-film
 3. Critics’ Choice Television Award for Best Actress in a Movie/Miniseries
 4. Satellite Award – Legjobb színésznő – minisorozat vagy TV-film
 5. Screen Actors Guild-díj – Legjobb színésznő – minisorozat vagy TV-film

PATRICIA ARQUETTE:

 1. Legjobb női mellékszereplő – sorozat, minisorozat vagy TV-film kategóriában
 2. Critics’ Choice Television Award for Best Supporting Actress in a Movie/Miniseries
 3. Screen Actors Guild-díj – Legjobb színésznő – minisorozat vagy TV-film

DÍJAK:

PATRICIA ARQUETTE:

 1. Golden Globe-díj – Legjobb női mellékszereplő – televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy TV-film
 2. Primetime Emmy-díj – Legjobb női mellékszereplő – televíziós minisorozat vagy TV-film

ÖSSZEGZÉS

Ha egy gyorsan végig nézhető izgalmas minisorozatra vágysz, amely egy komoly igaz történetet filmesít meg, ne habozz! A tett c, sorozatban számos információ szerepel a lelki és fizikai bántalmazás mindkét oldaláról. Ha tetszett a sorozatajánlóm, akkor figyelmedbe ajánlom a témában készült dokumentumfilmet. Hamarosan várható a következő évad, amely egy másik esetet fog feldolgozni.

Saját értékelés: 8/10

Formátum: 8×55 perc

És akkor íme az előzetes:

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1 thought on “A TETT- egy váratlan gyilkosság, igaz történet alapján

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian