Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/egyetemi/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/replace-variables/class-post-variables.php on line 521
A sikeres KRESZvizsgáért | EGYETEMISTÁK MAGAZINJA

Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /home/egyetemi/public_html/wp-content/themes/elegant-magazine-pro/inc/hooks/blocks/block-post-header.php on line 16

A sikeres KRESZvizsgáért

 

Előbb vagy utóbb mindenki életében eljön az az idő, amikor szüksége lesz a jogosítványra. Én inkább az utóbb közé tartozom. Betöltve a 17-et nem éreztem azt a vezetés iránti hatalmas vágyat, mint legtöbb osztálytársam. Minden bizonnyal ebben az is közrejátszott, hogy jó három villamosmegállónyira laktam a középiskolámtól. Így azon tábort erősítem, akik inkább a muszáj és szükség miatt döntöttek a vezetés mellett. Jó, azért a Miskolc–Eger sem egy túl nagy táv, de nem kell részleteznem azért egy kocsi előnyeit a tömegközlekedéssel szemben. (Kérlek, ne harapjátok le a fejemet, amúgy védem a természetet.)

 

Még a forgalmi előtt

A legnagyobb stresszt mindenki számára az a bizonyos forgalmi vizsga szokta okozni, de azért még az előtt is van pár megmérettetés. Első kihívás, amivel találkoztam, és őszintén megvallva azt hittem, könnyebb lesz, az a KRESZ. A tanulással sose volt bajom: leültem, megtanultam, időben felkészültem a vizsgáimra. De a KRESZ tanfolyammal, hogy én mennyit szenvedtem! Az e-learning védelmére számtalan előnyt lehet sorolni, és maga a rendszer szuperül ki is van alakítva, csupán egy dolog hiányzik. Az a kényszer, amikor hétről-hétre el kell járnod az órákra abban az időpontban, amikor mondják, és végighallgatnod az előadásokat. Az online verziónál, mivel te osztod be az idődet, ha ez nem belülről jön, akkor úgy jársz, mint én, hogy az utolsó hétre marad, és szenvedve verekszed magad végig rajta. A vizsga előtti néhány napban pedig a tanulás helyett inkább ezt a cikket írom. Ez az én sztorim, amiért most megosztok 5+1 tippet, ami segít a KRESZ tanuláshoz, hogy ne ess az én hibámba.

 

1) Kezdd el időben

Kétségtelen. Az időbeosztás az alapja ennek is. Persze ez mindenre is igaz, de amikor olyat akarsz elsajátítani, aminek rögzülnie kell a hosszú távú memóriádba, és nem olyan felesleges infók, amit már dolgozatírás után elfelejtesz, ez fokozottan igaz. Egy új információval való találkozás esetén az érzékszervi benyomás révén a szenzoros tár 1-3 másodpercekre pillanatfelvételeket rögzít, ami ismételgetéssel először a rövid távú memóriába kerül. Ezen terület korlátozott kapacitása miatt ( 7±2 dolog befogadása) az információ egy része kiszorul és elhalványodik, másik része viszont a már korlátlan kapacitású hosszú távú memóriánkban landol. Gondolom te is érzed, hogy ezen utóbbi folyamat, kiváltképp az előhívás része a nehezebb feladat. Éppen ezért ess túl rajta, kezdd el időben, hagyj időt az agyadnak a befogadásra (mint ahogy a vizsga előtt, úgy ennél sem lesz célravezető az utolsó esti tanulás).

 

 

2) Tutorial videók

Én leginkább audiovizuális típus vagyok, éppen ezért már középiskolásként is imádtam a zanza tanulóvideókat. Ehhez éppen zanza videó még nincsen, viszont nagyon tudom ajánlani Kreszprofesszor YouTube csatornáját. Előtte nagyon nem állt össze ez az elsőbbségadási dolog, az ő videói után hiba nélkül csináltam a hárompontos kereszteződéseket.

 

3) Ne csak a teszteket töltsd

Ha már végigverekszed magad az e-learninges tananyagon, ajánlom a jegyzetelést közben. Nyitottam egy kis füzetet, amiben a nagy piros felkiáltójeles szabályokat és vastagon szedett részeket feljegyeztem magamnak, két okból is. Egyrészről, miközben írok, sokkal jobban megjegyzem, mintha csak a képernyőt nézném, másrészről könnyedén átolvasható és visszakereshető. Mielőtt nekiesnél a végtelen próbavizsgáknak, szánd rá az időt, hogy újraolvasd párszor a jegyzeteidet. Miért? Ha még felszínes ismeretekkel vágsz neki, könnyen találkozol rengeteg olyan kérdéssel, amit nem tudsz, sikertelen lesz a vizsga, elveszi a kedvedet, csökken a motiváció, a következő napon még nehezebben szánod rá magad, hogy gyakorolj. Ezen kívül elvileg hétszer kell egy új információval találkoznod, hogy azt ténylegesen megjegyezd és elő is tudd hívni. A véletlenszerű kérdéseket feldobáló teszt során pedig nem valószínű, hogy mindegyikkel hétszer fogsz találkozni, így ha szánsz időt az anyag elsajátítására, elkerülheted annak a veszélyét, hogy vizsgán látod először az adott fogalmat.

 

4) Nézd meg a műszerfalat

A forgalmi helyzeteket jelző képek mellett szintén kisördög a műszerfal piktogramjai. Ráadásul, miután testvérem első KRESZ vizsgája a távolsági és tompított fényszórók lámpáinak összekeverése miatt úszott el, különösen nagy hangsúlyt fektettem rá. Mindenképp nyomtass ki egy műszerfalat összefoglaló színes jelmagyarázatos ábrát, amin egyben látod az egészet és amiről könnyebb memorizálni őket. A vizsga előtt viszont érdemes egy kocsiban is szemügyre venni, sokkal életszerűbb az egész, és tesztelheted tudásodat, valóban sikerült-e az eszedbe vésni mindent. Jobban megragad egy valós élethelyzet során átélt és megtapasztalt esemény révén.

 

5) Figyeld a táblákat

Nincs is jobb módja ellenőrizni megszerzett tudásodat, mint a gyakorlatban, ahogy már a műszerfal kapcsán is utaltam rá. Utazásaid során járj nyitott szemmel, hiába még csak az autó hátsó üléséről tudod szemügyre venni a forgalmat, rengeteget tanulhatsz. Amióta elkezdtem, apukám rendszerint kérdezget, melyik tábla mit jelent, kire vonatkozik, vagy épp arról kinek van elsőbbsége. Egy-két utazás és észrevétlenül ragadnak rád az infók a vizsgáig.

 

+1 Miért kezdted el?

Gondold végig az okát: mi a célod vele? Ez nem egy kötelező tárgy, hogy ha nem csinálod meg a mikroökonómiát akkor nem kapsz diplomát. Ez a te választásod és döntésed volt. Emlékezz vissza ezekre az okokra, és ez adjon erőt! Gondold végig, miért döntöttél úgy, hogy megszerzed a jogosítványt, és ez a motiváció kísérjen végig, bármilyen nehézséggel is találkozol.

 

Ha meg véletlenül mégsem úgy jön össze az első vizsga, ahogy szeretnéd, összedől a világ? Nem te leszel sem az első, sem az utolsó, akinek elsőre nem sikerül, úgyhogy ne csüggedj, a lényeg, hogy ne add fel!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian