ölelésnapja-1024x576

A NEMZETI ÖLELÉS NAPJA

Ahogy már a zene napjánál is láthattuk, nem meglepő, hogy más időpontokban többször is megemlékezünk ugyanarról, csak épp a kerete változik. Az Ölelés világnapját október 15-én szokták tartani, viszont Magyarországon július első vasárnapját nyilvánították a Nemzeti ölelés napjává.

Ölelés napot először Michiganben tartottak 1986-ban terápiás céllal, a mentális és fizikai egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Ezen a napon bárki szabadon kifejezheti a családtagok, barátok vagy épp idegenek felé azt az önzetlen kedvességet és szeretetet, amit egy ölelés nyújt.

És miért is fontos az ölelés?

 Virginia Satir pszichoterapeuta szerint: „Napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi 8 ölelés szükséges az élet megtartásához, és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez.”

Te hány ölelést adsz egy nap és az mennyi ideig tart?

A legtöbb ölelés néhány másodpercnél nem tart tovább, viszont akik 20 másodpercre megölelik egymást, azok szervezetében megnő az oxitocin, azaz a szeretethormon. Sőt dopamint is termel, ami a depresszió kockázatát is csökkenti.

Betty Hopf ,,Hogyan gyógyítsunk ölelésekkel” c. kisfüzetében 37 ötletet, rövid tanácsot oszt meg velünk, miképp segíthet egy ölelés saját magunkon és másokon. „Az érintés egy alapvető emberi szükséglet, ami nélkül nem élhetünk.” Fogalmazza meg első pontjában, rögtön az elején.

A koronavírus megakadályozott minket ebben, mindent megtettünk, hogy elkerüljük a személyes kontaktust, az érintkezést. Ez idő alatt talán sikerült átértékelnünk, hogy mégis mekkora ereje lehet egy ölelésnek. Ne halaszd holnapra, állj fel, rakd le a telefonod, és öleld meg a számodra fontos személyt, csak úgy, minden ok nélkül.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian