a-magyar-velence-egyetemistak-magazinja

A magyar Velence

A nyár szó hallatán a magyar embereknek általában eszükbe jut legalább egy emlék, ami a Balatonnál történt. Hazánk tavai közül a legkedveltebb – a látogatók száma alapján biztosan – a Balaton. A magyar tenger mellett azonban vannak más vizeink is, pár ismertebb például a Fertő-tó, a Tisza-tó, a Velencei-tó. Ez utóbbi keltette fel érdeklődésünket, ezáltal az idei évben nem a Balaton volt a Riviéra számunkra.

A Kápolnásnyéken (Velencei-tó mellett) töltött hosszú hétvége alkalmával számos látványosságot megtekintettünk, ezek közül összegyűjtöttem párat, amelyekhez mindenképpen érdemes ellátogatni, ha esetleg a környéken járunk.

  1. Halász-kastély: A Halász-kastély látogatása során lehetőségük van az érdeklődőknek a kastély parkjának megtekintése mellett egy állandó, belső és különböző vándorkiállítások megtekintésére is, korrekt ellenszolgáltatás fejében. Az épület külleme lenyűgöző, magával ragadó, a kastély minden szegletére jellemző a tisztaság és az igényesség. A jelenlegi állapota egy 2014-ben elnyert pályázatnak köszönhető, ugyanis a támogatás lehetővé tette, hogy megújuljon a kastélykomplexum és annak parkja is. A helyszín alkalmas számos program megrendezésére, kivitelezésére.
  2. A Vörösmarty Emlékház mindenképpen bakancslistás úticélunk volt, ugyanis mindketten nagy tisztelői vagyunk a költő munkásságának. Vörösmarty Mihály 1 éves koráig nem az említett házban élt, viszont gyerekkora nagyrészét itt töltötte, ezért szülőházaként tett említést műveiben, feljegyzéseiben a már emlékházként ismert és látogatható épületre. A házhoz közeledve először egy nagy füves parkon halad át az odaérkező, melynek során a költő verseit olvashatja kis táblácskákon. Az Emlékház szemrevaló, szépen felújított. A belső tér szépen kialakított, modern eszközökkel felszerelt. A látogatóknak lehetőségük van számos interaktív eszköz kipróbálására is. Az Emlékház mögött található a Vörösmarty feleségéről és múzsájáról elnevezett, Csajághy Laura Színpad, amely mindössze 1 éve újult meg. „A szabadtéri színpadon színházi előadásokat, koncerteket, táncelőadásokat láthat és hallhat a nagyközönség a nyári időszakban, ezen kívül több partnerségi együttműködés, fesztiválok, a térség kulturális életét színesítő kezdeményezések kötődnek tevékenységéhez.” – olvasható http://www.csajaghylauraszinpad.hu/ oldalon.

a-magyar-velence1-egyetemistak-magazinja(Kép forrása: Cseke Dalma)

  1. Tériszonyosoknak kevésbé ajánlott program következik! A Bence-hegyi új kilátó 2018-ban került átadásra. A Bencze Istvánról, – a környék első sikeres szőlőtermesztőjéről – elnevezett Bence-hegyen található kilátó, csodálatos panorámával rendelkezik. A kilátóból nem csak a Velencei-tavat és környékét, hanem megfelelő időjárási viszonyok mellett, a Budai-hegységet, a Vértest, sőt még a Bakony egy csücskét is megtekinthetjük. És valóban!
  2. Tudtad, hogy van egy 100 tonna betonból készült és 13,01 m magas huszár szobrunk? Fontos megemlíteni, hogy a Miskahuszár névre hallgató monumentális szobor kizárólag (!) magántőkéből készült. A projekt magját három meghatározó alak adta, majd pedig további lelkes, érdeklődő emberek is csatlakoztak a kivitelezéshez. Az elkészült mű pedig magáért beszél. Mindenképpen érdemes meglátogatni, emlékezetes lesz!

a-magyar-velence2-egyetemistak-magazinja(Kép forrása: Cseke Dalma)

  1. Katonai Emlékpark Pákozd: Az emlékpark az 1848-as eseményektől egészen napjainkig ad betekintést hadtörténelmünkbe. A több hektáros területen – többek között -, állandó és szabadtéri kiállításokat, emlékkápolnát, díszes kopjákat, háborús eszközöket is megtekinthetünk. A látogatási díj elenyésző a cserébe kapott sok információ és élmény mellett. Az emlékpark megtekintése kitűnő program, amely kb. egy délelőttöt vesz igénybe, délben pedig a közelben található (autóval) étteremben érdemes éhségünket csillapítani!
  2. A Pákozdi Emlékpark megtekintése után kellően megéheztünk, így utunk a közelben található Szúnyog-szigeti Halászcsárdába vezetett. A kiszolgálás gyors – déli órában! – és készséges volt. Ár-érték arányban abszolút megéri, ráadásul egy nagyon választékos étlap fogad minket. Az étterem nagy népszerűségnek örvend, ezáltal a nyári, főként délben tervezett ebédek alkalmára, érdemes előre asztalt foglalni!
  3. Még egy kis történelem! A középkorba csöppentünk a dinnyési Várpark és Skanzen megtekintése során. 2014-ben nyitotta meg kapuit a Várpark, a romvárak, a hagyományőrzés és a magyar történelem kedvelői örömére.
  4. A várpark lenyűgöző. Számos, már napjainkban romokban álló várat tekinthetünk meg rekonstruálva. A várak megtekintése után, pedig egy Árpád kori falu világába nyerhetünk betekintést. „A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. A park építője, Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg a világon egyedülálló anyaghű makettparkot. A Várpark anyagával az építő 2018-ban és 2019-ben bekerült a Guinness világrekorderek közé” – olvasható a https://varpark.hu/oldalon. A várparkkal szemben pedig egy kellemes cukrászda várja vendégeit egy jó kávéra vagy süteményre!

a-magyar-velence3-egyetemistak-magazinja(Kép forrása: Cseke Dalma)

A Velencei-tó számomra óriási meglepetés volt, jó értelemben. Tiszta és fejlődő környékkel találkozhattunk, amely kicsit kontrasztos volt számomra a Balaton környékén tapasztaltakkal szemben. A Velencei Korzón és Szabadstrandon napközben és esténként egyaránt egy kevésbé zsúfolt, de pezsgő létformával találkozhattunk. Összességében elmondható, hogy mindenképpen jó választás volt a fentebb említett helyszín a nyár zárásának helyszínéül.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian