a-handpan-egy-kulonleges-hangszer_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

A handpan: egy különleges hangszer

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Mivel az utóbbi időben a koncertek és egyéb zenés programok mind lemondásra kerültek, ezért csak az otthonom kényelméből, a YouTube-ról van lehetőségem zenét hallgatni, illetve virtuális koncerteken részt venni. A zenék, videók közötti böngészés közepette rátaláltam a handpanre, egy érdekes, különleges hangszerre, melyet szívesen bemutatnék most nektek.

Definíció, eredet

A handpan egy acélból készült ütőhangszer, mely két egymással összehegesztett félgömbből áll. A felső részén elhelyezkedő hanggödrök kalapáccsal vannak kialakítva. Svájcban készítették először, az acéldobokból kiindulva. Több éves kutatás, kísérletezés és a világ különböző tájairól származó különleges hangszerek tanulmányozása után a handpan egy UFO-ra emlékeztető alakot öltött. Hangja az ismert tibeti hangtálakra emlékeztet. Annak ellenére, hogy sokan hang drum néven ismerik, ez a megnevezés nem pontos. A HANG kifejezetten egy jogvédett név a svájci gyártóknál, akik a PANArt márka alatt futnak. 2000-ben alkotta meg az első handpant Felix Rohner és Sabina Schärer Bernben, és a 2001-es Frankfurti Zenei Vásárban került először bemutatásra a hangszer, mely a 21. század egyik legkülönlegesebb találmányának számít. Felix és Sabina egy egyedi hangzásvilágot akartak teremteni varázslatosságával.

A hangszer központi neve alapvetően handpan, és az országok különböző gyártóitól (mesterektől) függően van ellátva plusz márkanévvel.

Linkek, videók

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian