deutsche_welle_egyetemistak_magazinja

A Deutsche Welle sorozatai német nyelv tanulásához

Ezzel a sorozatajánlómmal most azoknak kedveskedem közületek, akiknek fő- vagy valamilyen mellékszakjuk a német. Mint azt bemutatkozómból tudjátok, jómagam germanisztikát tanulok az ELTE-n. Számomra azonban a német nyelv sokkal több, mint csupán tanulmányaim szaknyelve: nem tudnám elképzelni nélküle az életemet. Egy éve ismerkedtem meg a Deutsche Welle (DW) nevű internetes oldallal, mely sok érdekes anyagot tartalmaz a német nyelv tanulásához és oktatásához. Erről az oldalról ajánlok tehát most nektek két szuperizgalmas, interaktív, szókincsfejlesztő sorozatot.

deutsche_welle_nicos_egyetemistak_magazinja

Nicos Weg

Tartalom röviden: A 22 éves Nicolas Gonzalez (becenevén Nico) úgy dönt, abbahagyja jogi tanulmányait, és Spanyolországból titokban Németországba utazik azzal a céllal, hogy ott élő nagynénjét, Yarát látogassa meg. A repülőtéren azonban elveszti a sporttáskáját, melyben egy cetli Yara néni címével és Nico iratai lapulnak. Szerencsére a kis Emma és fiatal nagynénje, a némettanárként dolgozó Lisa a segítségére sietnek. Nico megismerkedik Lisa apjával (aki rendőr, és felajánlja, hogy segít előkeríteni az eltűnt táskát), valamint barátságost köt a lány lakótársaival, Ninával és Sebastiannal, illetve találkozik Selmával, a szír lánnyal is, aki németórákat vesz Lisától.

Nicónak hamarosan újra költöznie kell, mivel Lisa, Nina és Sebastian egy időre elutaznak. Ezalatt egy idősebb hölgy, Inge lakótársa lesz, közben összebarátkozik Max-szal és Tarekkel, akik éttermet vezetnek Marek néven, ahol Inge törzsvendég. Az is kiderül, hogy a két fiatalember ismeri Yarát, így felajánlják Nicónak, hogy segítenek neki megkeresni őt. Nicónak azonban csalódnia kell: nagynénje nem elérhető, sem emailben, sem telefonon, kerékpárboltja pedig zárva van. Hová tűnhetett Yara? És vajon Nicónak sikerül-e megtalálnia őt, és az eltűnt sporttáska nyomára bukkanni?

Évadok száma: 3

Rövid részes sorozatként és évadonként teljes filmként is elérhető.

A részekhez egy-egy lecke, szószedet, hasznos kifejezések és feladatok kapcsolódnak.

https://www.dw.com/de/nicos-weg-ein-mobiler-deutschkurs-im-unterricht/a-47811169

deutsche_welle_jojo_egyetemistak_magazinjaJojo sucht das Glück

 Tartalom röviden: Jojo (Jocelyna Joinha Rocha-Santos), a huszonéves brazil lány Kölnbe utazik, egyrészt, hogy művészetet tanuljon az egyetemen, másrészt, hogy találkozzon Bennel, akivel már egy éve levelezik. Azonban hiába próbálkozik összehozni vele egy találkát, az valahogy soha nem akar megvalósulni. Közben Jojo megismeri lakótársait: a kissé arrogáns, egoista, lusta Markot és az ő tökéletes ellentétét, Rezát.

Egy nap, a piacon járva Jojo összebarátkozik Lenával, akit később bemutat lakótársainak és meghív vacsorára is. Reza és Lena azonnal megkedvelik egymást.

Mindeközben Mark megmutatja a gyengédebb oldalát Jojónak, azt remélve, a lány viszonozza a közeledést. Az egyetem is kiváló barátkozási lehetőségeket rejt: Jojo itt ismeri meg Alexet és Carlát, akiről hamarosan kiderül, hogy Mark exbarátnője.

Közben Jojo megtudja, hogy Ben állást kapott egy bonni múzeumban, ezért ráveszi Lenát, Rezát és Markot, hogy ruccanjanak ki Bonnba egy hétvégére, persze hátsó szándékkal. Azonban ez kiderül, barátai dühösek lesznek, nem is kicsit.

Pár nappal később Alex telefonál Jojonak, és felszólítja őt, hogy menjen a Theater Caféba, ahol hamarosan találkozhat Bennel. De kicsoda is az a titokzatos fickó valójában?

Évadok száma: 3

Rövid részes sorozatként érhető el.

A részekhez feladatok kapcsolódnak.

https://www.dw.com/de/deutsch-lernen/telenovela/s-13121

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian