51-talalmany

5+1 találmány, amről nem is gondolnád, hogy a magyaroknak köszönhető

Június 13. Magyar feltalálók napja. Amilyen kis ország, annyira sokszínű művészeinknek, sportolóinknak, tudósainknak és kutatóinknak köszönhetően. Atombomba, Rubik-kocka, telefonközpont, C-vitamin, golyóstoll, gyufa. Csupán néhány a mindennapokban is használt, világunkat megváltoztató találmány, melyek köztudottan magyarokhoz kötődnek. A lista azonban ezzel még nem ér véget. Most elhoztunk 5 olyan találmányt, melyeknek kevésbé ismert a magyar vonatkozása. Te tudtad, hogy ezeket is honfitársainknak köszönhetjük?

  1. Korunk és jövőnk építőanyaga: az üvegbeton

Az új építőanyagot Losonczi Áron építészmérnök találta fel és fejleszti 2001 óta, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. Annak ellenére, hogy Losonczi először Svédországban jelentette be szabadalmát, Magyarországon indította el vállalkozását.

Bármiféle szakmai hozzáértés hiányában a legkönnyebben úgy tudtam megérteni találmányának egyediségét, hogy rendkívül vékony optikai szálak ezrei szövik át a befogadó anyagot, ami jelen esetben a beton. Ez pedig azt teszi lehetővé, hogy a beton átengedje a fényt és átlátszóvá váljon. A Time magazin 2004-ben az év egyik legjelentősebb találmányának minősítette. És mégis miért olyan nagyszerű? A termék teljesen új színt hoz az építészet világába, felhasználása rendkívül sokrétű, például a design területén, belsőépítészeti elemek alapanyagaként, sőt ékszereket és lámpákat is készítenek belőle.

  1. Stresszes nemzet vagyunk

A stressz fogalma és hatásai egyik olvasó számára sem ismeretlenek, sőt a vizsgaidőszak vége felé járva egészen közeli élményeinket is felidézhetjük róla. Mindezt Selye Jánosnak köszönhetjük, aki 1936-ban ismerte fel és fogalmazta meg ezt a hatást. A sokféle nyomasztó tényezőt stressz-sornak nevezte el, felismerve ezek kóros, megbetegítő hatásait. Ezáltal számos betegség teljesen újszerű módszerekkel vált gyógyíthatóvá. Így tehát Selye Jánosra, a stresszelmélet atyjára, szintén méltán lehetünk büszkék.

  1. A napenergia úttörője

Telkes Mária, tudós, tanár, feltaláló. A budapesti Tudományegyetemen fizikai-vegytanból doktorált, de ezután ő is azon nagyszerű elmék közé tartozott, akik külföldön kamatoztatták tehetségüket. Először a clevelandi klinika biofizikai osztályának vezetője lett, majd Bostonban a MIT tanáraként kezdett a napenergia hasznosításának lehetőségeivel foglalkozni. Tervei alapján, 1948-ban építették meg az első napenergiával fűtött házat. További napházak építésére egyre nagyobb figyelmet fordított és világszerte ismertté tette a napenergia kutatását.

  1. Reformer tűzoltó

Szilvay Kornél gépészmérnök, Budapest egykori tűzoltó parancsnoka.

Az ő találmánya a poroltó készülék, vagy, ahogy 1928-ban szabadalmaztatta „Szilvay-féle tűzoltó berendezés”. Miért volt ez úttörő akkor?  A víz helyett a ma ismert oltóporral vagy habbal való oltási technika született meg neki köszönhetően. Használata révén az oltás során keletkező vízkárokat is kiküszöbölték. Tehetségét tovább emeli, hogy emellett más eszközöket és eljárásokat is szabadalmaztatott a tűzoltással kapcsolatban.

  1. A vízben feloldott oxigén

Winkler Lajos az analitikai kémia nemzetközileg elismert, kiváló tudósa, gyógyszervegyész, aki három évtizeden keresztül oktatott kémiát a budapesti Tudományegyetemen.  Neve kutatói munkásságának köszönhetően maradt fenn, azon belül a róla elnevezett, Winkler-módszer világszerte elismerté vált. Munkásságával az analitikai kémia területén új utakat nyitott meg, mai napig használt elemzési módszereket dolgozott ki. Kiindulási területe a vízelemzés volt, ami során a vízben feloldott oxigént határozta meg. “Winkler-féle jodometriás meghatározás” néven terjedt el a nagyvilágban, és számos modern analitikai kémiai eljárásnak is az alapját képezi.

+1  Nem csak a pálinka országa

A találmányok tág értelmezéséből nem hagyhatom ki italkülönlegességeinket sem, a +1 kategóriában. Kétségtelen egyik legismertebb hungarikum, a sokak által preferált szeszes gyümölcspárlatunk. Emellett azonban meg kell említeni az egyik leghíresebb magyar védjegyet, az Unicumot, melyet Zwack Péternek köszönhetünk. Borvidékeink szintén kiemelt helyet foglalnak el a magyar büszkeségek sorában, különös tekintettel a Tokaji aszút, az Egri bikavért és a Villányi vörösborokat.

A fenti példákban egy dolog biztosan közös: a sikeres tudóshoz és feltalálóhoz vezető út alapegyenlete. A képlet rendkívül egyszerű, adott egy zseniális kreatív elme, egy magas szintű oktatás és a harmadik komponens pedig nem más, mint a támogatás.  Ahogy a példákból is jól látjuk, a képlet első tagjából bővelkedünk, Herman Ottó szavait idézve pedig ez jelenti jövőnk zálogát is:

Jól tudod Te édes Népem, hogy csak értelem és szorgalom árán tarthatod meg hazádat; hogy számbeli csekély voltodat csak eszed pallérozásával pótolhatod meg; hogy értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez, mely alkotó, de romboló hatalmával is oktat, vezérel, hogy megtalálhassad a magad és cseléded kenyerét, hazád földjén boldogulásodat.” /Herman Ottó/

Forrás: ujmagyarevezred.nl

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian