5-sztereotipia

5 sztereotípia, amely felborzolja a kedélyeket

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sztereotípia az, amikor valamilyen tulajdonságot rendelünk egy csoporthoz, egyúttal annak minden tagjához. Kiskorunktól fogva ilyen sztereotípiák árnyékában éljük mindennapjainkat, ezek a téves elképzelések gyakran hatást gyakorolnak cselekedeteinkre, döntéseinkre és generációkon keresztül tovább is örökítjük őket.

A sztereotípiával szorosan összefügg az attitűd fogalma. Önmagában a sztereotípia csak egy megállapítás, egy feltételezés, azonban, ha társul hozzá egyfajta attitűd, egy személyes megállapítás, akkor már kialakul az előítélet is. Sztereotípia – attitűd – előítélet. A három szó szoros kapcsolatban áll egymással a témakörben. Számos csoportot megkülönböztethetünk a tárgykörön belül, mint például a nemi, -generációs, -szexuális, – megjelenésre és kinézetre vonatkozó, – nemzeti és etnikai, -foglalkozásokkal kapcsolatos sztereotípiákat és előítéleteket.

5 sztereotípia, amely felborzolja a kedélyeket

A továbbiakban összegyűjtöttem pár nemi sztereotípiát – a teljesség igénye nélkül -.

  1. A nők nem isznak sört, az elegáns nők nem isznak sört. Már számtalan a témával foglalkozó, annak különböző árnyalataiban megjelenő cikkel találkozhattunk böngészés közben, vagy egyszerűen csak az életünk során is. A nők évszázadok óta „lecserélték” a szoknyát a nadrágra, szavazati jogot kaptak, munkába álltak és sokszor sikeresebbek bizonyos területeken, mint az erősebbik nem. Végtére is, úgy gondolom, hogy nem attól lesz valaki elegáns vagy éppen kevésbé elegáns, hogy milyen alkoholt fogyaszt, hanem inkább attól, hogy ki az a személy, aki elfogyasztja a választott italt. Egyébként itt megjegyezném, hogy a címkén nincs feltüntetve, hogy férfiak számára készült, úgyhogy hölgyeim nyugodtan fogyasszátok a keserű nedűt kedvetekre!
  2. A férfiak egyformák. Biztosan mindenki találkozott már ilyen indulatos kijelentésekkel – egy kapcsolati csalódáson átesett nő által – a közösségi oldalak görgetése közben és biztosan sokan hallottak már a különféle elhárító mechanizmusokról is. Ha sablonosan ismétlődő élethelyzetekbe ütközünk, a probléma forrása nagy eséllyel saját magunkban keresendő. A labdajátékokkal véltem azonosságot felfedezni a jelenség kapcsán. Vannak, akik inkább átpasszolják a labdát, amely a felelősséget testesíti meg, önmaguk védelmének érdekében, valamint a másik nem általánosításával igyekszenek csökkenteni a fájdalmukat. Jó tanács: lehet, hogy egyszer a labdának a saját kezükben kéne maradni. Pattogtassuk a labdát kicsit egyhelyben, ne passzolgassunk!
  3. A nők nem szeretik a focit. Persze vannak, akik inkább a lelátó támasztása, a szotyi és egy hideg ital, valamint a „vadászat” mellett teszik le a voksukat, de a tény, hogy csak ez a tábor létezik, öreg hiba. Egy nagyon jó példa említésével védeném meg a foci női szerelmeseit. „Ki mondta, hogy a nők nem értenek a focihoz? Talán csak nem kérdezik őket…Én azonban kérdés nélkül is megmondom, ha lesre fut egy támadó, vagy ha úgy látom, hogy csődöt mond a 3-5-2. Talán érdemes lesz olvasni. Hisz ki tudja, talán a fociban is aranyat érhet a női megérzés…” – olvasható a Kislány nagy foci blog bemutatkozásában, amelyet László Ágnes hozott létre. Ágnes az Instagram profilján számos focival kapcsolatos bejegyzést publikál, amelyek egyértelműen tanúbizonyságot tesznek a tudásáról és a futball iránti szeretetéről. Aki nem hiszi, járjon utána!
  4. Az a férfi, aki táncol = meleg. Ez a megállapítás, sztereotípia szerintem sokakat megdöbbent és mélyen felháborít. Rengeteg férfit lehetne említeni a tánc, mint művészet területén elért sikereik alapján, akikre máig emlékszünk és példaként emlegetjük Őket. Tavaly egy amerikai műsorvezetőnő kigúnyolta György herceget annak okán, hogy szeptembertől a hagyományos tárgyai mellett, balettozni is szeretne. Ezt követően mellékesen megjegyezte, hogy nem hinné, hogy sokáig tart majd ez a szenvedélye, ahogy fogalmazott, „majd kinövi”. A meggondolatlan kijelentések következtében számos híres koreográfus és táncos fejezte ki ellenvéleményét a #BoysDanceToo hashtaggel egybekötött fotókkal. Nem csak a balett esetében állapítható meg, hogy óriási kitartás, erő, elhivatottság – és még sorolhatnám – készségek meglétével kell rendelkeznie az adott tánc művelőjének. Rengeteg jóga, zumba oktatóval is találkozhatunk, akik mind egytől egyig kiválóak a szakmájukban vagy éppen hobbijukban.5-sztereotipia-konyha-nok
  5. A nőknek a konyhában a helye! A tradicionális szemléleteket valló emberek életében, mindennapjaiban még mindig erősen dominálnak ezek a konvencionálisnak mondható szerepek, sémák. Azonban attól a pillanattól, hogy a nők is munkába álltak és a családok mindkét felnőtt tagja keresővé vált, ezek a szerepek átalakultak, módosultak. Általánosságban talán még mindig állítható, hogy a nők több időt töltenek a konyhában, azonban a másik nem szerepvállalása is egyre inkább megfigyelhető. Ez azt is eredményezi, hogy a konyha már nem kizárólagosan a nők territóriuma, ahova csak enni és szájat törölni jár a másik nem, hanem akár egy közös program színhelye is a későbbiekben.

 

 

 

 

 

 

 

Ti milyen nemi sztereotípiákról hallottatok?

 

Kiemelt kép forrása: ELEVATE

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian