henrik-hazassag-1024x576

477 éve házasodtak!

Ha a történelmet tekintjük, számos olyan dinasztia sorsát követhetjük végig, ahol bizony a szerelem és a vágy gyökeresen befolyásolta azt. Erre tökéletes példa VIII. Henrik Tudor király hatszoros házasságkötése, azok végkimenetele és következményeik.

Aragóniai Katalin Az igazi

Aragóniai Katalin volt az első feleség, így ragadhatott rá az „igazi királyné” elnevezés is. A spanyol hercegnő eredetileg Henrik bátyjának, Artúrnak lett a felesége, azonban a herceg korai halála miatt, hogy a két ország diplomáciai szövetsége fennmaradjon, végül pápai feloldozásért folyamodtak. Így Henrik elvette fivére özvegyét, aki hét kerek évet várt az újabb nászra, hogy jegyese betöltse a házasodáshoz szükséges kort. 1516-ban megszületett első életben maradt gyermekük, aki később I. Mária néven lépett rövid ideig trónra.

A feljegyzések alapján a csapodár király bizonyíthatóan mindössze két szeretőt tartott felesége mellett: Bessie Blountot és Mary Boleynt.

Boleyn Anna Pembroke márkinője

Henriket fűtötte a vágy egy fiú örökös után, ám ezt első feleségétől nem kaphatta meg. Sorra halva született fiaik és akkori rögeszméje, Anna nyomására rászánta magát a házassága érvénytelenítésére. Ismét pápai diszpenzációért folyamodott, amit egy ideig magáénak is tudhatott, ám végül elutasításra került. Ekkor szakított Rómával és megalapította az Anglikán Egyházat, melynek feje személyesen a király lett. Ezek után Henrik 1532. november 14-én feleségül vette Boleyn Annát, akit 1533. június elsején királynévá koronáztak. Anna a koronázásakor már hat hónapos terhes volt első gyermekükkel, a későbbi I. Erzsébettel. Számos vetélést követően és fiúgyermek híján Henrik egyre inkább kezdett ráunni korábbi szerelmére, így Jane Seymour udvarhölgynek kezdett udvarolni. Végül 1536. május 2-án alaptalan vádak alapján a londoni Towerbe záratták Annát, bátyját és több férfit is. 1536. május 19-én a Tower előtti téren Annát lefejezték.

Jane Seymour A tökéletes

Egy nappal Anna kivégzése után nagy sietséggel feleségül vette Jane-t, aki előtte mindkét feleségét udvarhölgyként szolgálta. 1537. október 12-én fiút szült, Eduárd herceget. Henrik vágya ezzel teljesülni látszott, ám a törékeny Jane gyermekágyi lázban meghalt. Első két lányát törvénytelennek nyilvánította, míg fiát kinevezte trónörökösnek.

Henrik élete végéig Jane-t tartotta ideális feleségnek, így nem egészen egy évtizeddel később mellé temették el.

Klevei Anna Az el nem hált nász

Jane halála után mindössze egy hónappal választotta magának egy portré alapján következő feleségének Klevei Annát. Már a frigyet megelőzően is azon gondolkodott a király, hogyan bújhatna ki az előtte álló házasság alól, nem találta elég vonzónak a hercegnőt. Tanácsadóját, Cromwellt, akit ezért az egészért felelősnek tartott, kivégeztette, Annát pedig a richmondi palotába küldte. Közös megegyezéssel érvénytelenítették az el nem hált nászt.

Anna Angliában maradt és hercegnői címet kapott, a király levelezésükben a húgának szólította. Anna évi 4000 font járandóságot kapott, két uradalmat és egy várat is, valamint Boleyn Anna heveri birtokát.

Catherine Howard A hűtlen

Catherine Howard jóval fiatalabb volt Henriknél, ráadásul Boleyn Anna rokona. A király csakhamar tudomást szerzett Katalinról és szeretőjéről, Thomas Culpeperről.  A hűtlen asszonyt és annak szeretőjét lefejeztette.

Catherine Parr Aki túlélte

477 éve – július 12-én – Henrik feleségül vette a kétszeresen özvegy Catherine Parr-t. A reformer asszonynak sikerült kibékítenie az idősödő királyt két lányával, akik az öröklési sorba is visszakerülhettek. Henriket másfél évvel követte a halálba az egyetlen felesége, aki túlélte a kemény kezű királyt.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian