100-szoban-budapest_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

„100 szóban Budapest” pályázat

Neked mi a történeted? Kérdezi 2020-ra immár hetedik alkalommal a „100 szóban Budapest” pályázat felhívása. A Mindspace csapata várja szeptember 30-ig azoknak a budapesti, vagy akár éppen nem budapesti mesélni vágyók történeteit maximum 100 szóban, akik úgy érzik, hogy ebben a városban mindig történik valami.

Még gimnazistaként a belvárosi V. kerületbe jártam iskolába, és minden reggel a 49-es villamossal érkeztem Budáról Pestre a Szabadság-hídon át. Négy éven keresztül akár sütött a nap, zuhogott az eső, fújt a szél, szállingózott a hó, leszállt a köd vagy csak egyszerűen álmoskásan ébredt a reggel, folyton ezen az útvonalon és nagyjából mindig némi késéssel igyekeztem beérni az első órámra. De mikor a Duna fölött haladtunk át a szerelvénnyel, kivettem a fülemből fülhallgatómat és csak néztem. Néztem a Fekete-tengerbe siető vizet, a Rudas gyógyfürdőt, aminek üvegfalú kialakítása miatt belátni egészen a medencékig, kerestem pillantásommal a Gellért-hegyen a titkos törzshelyeinket, füleltem a Vásárcsarnokot, ahol szinte sosem hallasz egy magyar szót sem, annyi a kíváncsi külföldi (tehát nyelvtanulás céljából is tökéletes terep), figyeltem a partra-vetett Bálnát, és elidőztem kicsit a fenséges Nemzeti Színházon, aki békésen megfér a modern Müpa szomszédságában. Egészen addig bámultam, amíg a szemem ellátott, és persze le nem kellett szállnom a következő villamosmegállóban. De állandóan elkapott az a gondolat, ami külföldön is mindig foglalkoztat főként, amikor a tengernél járunk, és helyi lakosokkal találkozunk. Vajon nekik mit jelent a tenger? Míg mi a tengerhez megyünk lazítani ők vajon hol pihennek? Számukra a nagy kékség csupán a napi rutin szokásos látképe, aminek megszokták már a szépségét? És ekkor azt éreztem én sosem fogom megunni Budapestet, nem ám! Semelyik napsütéses, esős, havas, ködös álmos reggelen bárhová is igyekszem, akkor sem!

100-szoban-budapest1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA Mindspace szervezői csapata is hasonló indíttatásból hozta el Magyarországra a „100 szóban” pályázatot. Az eredeti ötlet a chilei Santiagóból származik, ahol évente több millió történet íródik a város kapcsán. De miről is van szó?

 A pályázat lényege, hogy írj egy maximum 100 szóból álló történetet, ami valamilyen formában kötődik Budapesthez. Budapesthez és még inkább Budapest lakóihoz, mert a várost mi töltjük meg élettel, mikor piknik szezon van a Szabadság-hídon, mikor a bérelt MOL Bubival utazunk, mikor várjuk a 3-as metrópótlót, de még akkor is, amikor éppenséggel még az orrunkat sincs kedvünk kidugni otthonról és maximum az ablakból a függöny mellett egy kis résen át  látunk valamit Budapestből.

Műfaji megkötés nincs, tehát verssel is készülhetsz, bármilyen írásos formába öntheted benyomásaidat, élményeidet, emlékeidet, vicces sztorijaidat, vagy éppen nagyszüleink első találkozásának történetét Budapest kapcsán.

Történeted beküldési határideje szeptember 30. Művedet a www.100szobanbudapest.hu „Küldd el a történeted” menüpontra kattintva, egy rövid regisztrációt követően juttathatod el a szervezőkhöz. A rendszer generál majd egy számot, tehát a szerző anonimitása biztosítva van a válogató ideje alatt. A beküldött pályázatok először egy úgynevezett előzsűri forduló kereszttüzén esnek át, ahonnan a legjobbak kerülnek majd a szakbizottsághoz. A szakzsűri az idei évben Závada Péter (költő), Boncsér Sára Luca (színművésznő) és Szabó Benedek (a Galaxisok könnyűzenei együttes alapítója) lesz. Ők hárman kiválasztják a 100, a 12 a 3 majd a legeslegjobb alkotást. Külön győztest hirdetnek majd a 18 év alattiak kategóriában is. A 100 legjobb mű pedig megjelenik majd egy Poket zsebkönyvben is összegyűjtve, nem beszélve arról, hogy a 12 döntős írásához majd kortárs magyar művészek készítenek illusztrációt, amelyekből aztán kiállítást is rendeznek. A dobogós győztesek pedig pénzjutalomban részesülnek. A 3. helyezet pályamunkáját 50.000 Ft-tal, a 2. helyzettét 75.000 Ft-tal, míg a győztesét 100.000 Ft-tal honorálják. Az díjazni kívánt érintettekkel a szervezők fognak kapcsolatba lépni, de a végső sorrendet majd csak Budapest szülinapján, november 17-én, a díjátadó gálán osztják meg a publikummal. Ne aggódj aztán a történeted olvasható lesz a 100 szóban Budapest honlapján, különböző médiafelületeken, de még akár közterületeken is!

Végül pedig összegyűjtöttünk még nektek pár formai követelményt, hogy most már az csak az ihletet várva, de nekiállhassatok az írásnak: az igekötő, névelő is szónak számít, de az írásjelek és a cím nem tartozik bele a 100 szavas megkötésbe. Ám ne feledjétek, 100 szónál lehet rövidebb. Figyelem, a pályázatot bárki leadhatja, aki magyar nyelven írásba tudja foglalni a történetét, sőt akár 5 művel is szerencsét próbálhattok. Azonban fontos, hogy feltétele még a pályázatnak, hogy a mű még kiadatlan legyen, tehát ezen a pályázaton jelenjék meg először a nagyközönség számára.

Ha még kérdésetek lenne, keressétek bátran a szervezőket az info@100szobanbudapest.hu e-mail címen! Meséljük el a történeteinket, hogy minél színesebb könyvé válhasson Budapest.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian